Tyskland: Oprøret mod sanktionerne ulmer – og gaspriserne slår alle rekorder

Illustrationsfoto: Dreamstime

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Debatten om sanktionerne mod russisk gas tager til. Først var det FDP‘s næstformand Wolfgang Kubicki, som krævede en åbning af Nord Stream 2. Sahra Wagenknecht fra Die Linke har også kaldt sanktionerne nytteløse  Nu ulmer oprøret især i de østlige dele af Tyskland.

I et åbent brev til RND har håndværkersammenslutningen i Halle i delstaten Sachsen-Anhalt krævet et stop for sanktionerne og omgående fredsforhandlinger.

I brevet lyder det: „Nok er Ruslands overfald på Ukraine et brud på FN‘s charter og en alvorlig forbrydelse, som bør kritiseres. Men egentlig begyndte krigen reelt længe før den 24. februar, 2022. Vi er stærkt bekymrede for vores børns og børnebørns fremtid og den fremtidige drift af vores virksomheder.“

Videre lyder det: „Vi ved fra samtaler med vores kunder, at flertallet ikke ønsker at ofre en hårdt tilkæmpet levestandard for Ukraines skyld. Og det er heller ikke vores krig! Ukraine ligger på plads 122 i verden, når det gælder korruption. Intet andet land i Europa er så korrupt, og Ukraine er absolut ikke en demokratisk mønsterstat. Skal vi sætte vores fremtid og Tyskland på spil af den grund?“ 

I Erzgebirge i Sachsen har 22 lokalpolitikere fra partierne CDU, Freie Wähler, AfD og Die Linke skrevet til økonomiminister Robert Habeck, at den aktuelle energipolitik vil få alvorlige konsekvenser for borgerne – det skriver Berliner Zeitung. Initiativtageren er byen Schneebergs borgmester, som siger, at brevet beskriver lokalbefolkingens og det lokale erhvervslivs stemningsbillede. Flere lokale virksomheder har også skrevet under på brevet.

Tidligere har Sachsens ministerpræsident Michael Kretschmer (CDU) kritiseret sanktionerne og slået til lyd for fredsforhandlinger. Også ministerpræsident Manuela Schwesig (SPD) i delstaten Mecklenburg-Vorpommern var tidligere fortaler for Nord Stream 2, hvilket affødte heftig kritik. Ifølge de seneste meldinger vil hun ikke indgå i en ny debat om Nord Stream 2.

Mandag satte gaspriserne nye rekorder efter meldingen om, at Nord Stream 1 lukker i tre dage på grund af rutinemæssigt vedligehold.

Kansler Olaf Scholz og økonomiminister Robert Habeck er netop nu i Canada for at forhandle levering af LNG. Det viser sig dog, at Canada først vil være i stand til at levere flydende gas om flere år, da der først skal bygges afskibningsterminaler.

Tidligere har Robert Habeck (De Grønne) været i Qatar for at forhandle leverancer af LNG. Missionen gik dog i vasken, da man ikke kunne blive enige om betingelserne. Senere har Italien imidlertid indgået en aftale med Qatar om levering af LNG.    

Share This