Tyskland forhandler regeringsmuligheder. Bliver Laschet udskiftet med Söder her på falderebet?

Markus Söder Foto- Mueller :MSC

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Dagens forhandlinger mellem Unionen (CDU/CSU), FDP og De Grønne vedrørende dannelsen af en såkaldt Jamaica-koalition forløb positivt forstået på den måde, at parterne har nærmet sig hinanden. Til stede under forhandlingerne var også CSU-chefen Markus Söder som medlem af den 10 mand store forhandlingsdelegation. Intet er dog afgjort.

Onsdag skal De Grønne og FDP forhandle med valgets egentlige sejrherre Olaf Scholz (SPD) om en regeringsdannelse i form af en lyskurv-regering( Rød-gul-grøn). Nok fremstår den midtsøgende Scholz som et godt bud på en kommende kansler. Ifølge målinger støtter 75 procent af vælgerne hans kandidatur. Men baglandet i SPD ligger væsentligt længere til venstre, og det kan begrænse Scholz‘ forhandlingsmandat. Der er meget langt fra det liberale parti FDP og til SPD‘s venstrefløj. Det handler især om fordelingspolitik og skatteforhøjelser.

Samme manglende interne opbakning til et partis kanslerkandidat ser i øvrigt ud til at gå igen hos Unionen. CDU/CSU tabte valget knebent til SPD og nu er der et åbent opgør i gang, hvor flere ledende folk har udtrykt mistillid til Armin Laschet.

Hos De Grønne ser Robert Habeck ud til at have overtaget taktstokken. Han blev fravalgt som kanslerkandidat, mens partiet stod til 28 procent af stemmerne, på bekostning af partiets kvindelige kandidat Annelena Baerbock. En masse fejltrin fra dennes side har dog været medvirkende til, at De Grønne fremstår som valgets helt store taber, da de kun opnåede knap 15 procent ved valget. Og nu lader det til, at Habeck er forhandlingsleder for De Grønne, og han vil sandsynligvis betinge sig posten som vicekansler, hvis partiet skulle ende i en kommende regering.

Tirsdag udtalte Robert Habeck, at man er villig til at tage endnu en tørn med CDU/CSU, hvis forhandlingerne med SPD går i vasken. Men han betonede også, at der måske skal ske nogle ændringer i persongalleriet med hensyn til en kommende regering. Det har iagttagere tolket derhen, at De Grønne ikke ønsker at regere med den upopulær kanslerkandidat i form af Laschet, og nu spekuleres der for alvor i, om Unionen skifter kanslerkandidat her på falderebet for at bevare regeringsmagten. Før valget var Bayerns ministerpræsident Markus Söder vælgernes foretrukne kandidat, men han blev fravalgt af partiledelsen i CDU, og han sagde selv, at han ikke ville være kanslerkandidat. Men krisen hos CDU/CSU kan betyde, at man skal finde en ny

frontfigur, og her fremstår Söder umiddelbart som det stærkeste kort.

Men alt i alt tegner der sig en helt ny situation nu, hvor den kommende uge vil blive meget afgørende for den kommende regeringsdannelse i EU‘s største land – vores store nabo mod syd.

Share This