Tyskernes utilfredshed med sanktioner mod Rusland giver ekstra stemmer til AfD og Sahra Wagenkecht

AfD-logo

Af Michael Skovgaard

Tyskland: AfD stormer frem, og Sahra Wagenknecht fra Die Linke er populær som aldrig før. Den tyske befolknings stigende modstand mod sanktionerne og følgevirkningerne for den menige tysker begynder nu for alvor at vise sig i meningsmålingerne.

De seneste målinger viser, at det nationalkonservative parti AfD nu kan mønstre 15-16 procent af stemmerne, og i flere østlige delstater er tallet tæt på 30 procent. AfD opnåede 10 procent ved valget i 2021 efter en periode med interne stridigheder blandt fløjene i partiet.

Samtidig kan regeringspartierne SPD og De Grønne notere en markant tilbagegang. I flere målinger er kansler Scholz og SPD under 20 procent i lighed med De Grønne. Og FDP, som er det tredje parti i Ampel-koalitionen, er i regulær fare for at ryge helt ud, hvis der var valg i morgen. Partiet står nu til blot 6 procent i flere målinger mod 11,5 procent ved det seneste valg.

Modstanden mod sanktionerne kommer dog også til udtryk i den anden ende af det politiske spektrum, hvor Sahra Wagenknecht fra Die Linke igen vækker opsigt. Hun tilhører den klassiske fløj af det socialistiske parti og har gentagne gange kritiseret sanktionerne, som hun kalder altødelæggende for den tyske økonomi. Og hendes centrale budskab er, at sanktionerne indtil nu har ramt Tyskland og Europa hårdere end Rusland selv.

Wagenknecht har længe været i strid modvind i egne rækker. Ikke mindst som følge af hendes bog „De Selvretfærdige“, hvor hun hudfletter især De Grønne og den anden fraktion af Die Linke som værende selvretfærdige livsstilssocialister, der går mere op i identitetspolitik end de lavtlønnede befolkningsgruppers ve og vel.

Die Linke har flere gange forsøgt at få hende smidt ud af partiet. Indtil nu er det dog ikke lykkedes. Wagenknecht er populær, og det vil formentlig betyde partiets endeligt, hvis hun bliver ekskluderet. Die Linke bevarede med nød og pladsen i Forbundsdagen efter valget i 2021 med blot 5 procent, som er spærregrænsen i Tyskland. Ifølge de seneste målinger ligger partiet på 4-5 procent, hvis der var valg i morgen.

De interne stridigheder hos Die Linke har givet anledning til rygter om, at Wagenknecht vil stifte et nyt parti. Selv har hun ikke bekræftet det, men en måling foretaget af instistuttet INSA for Bild Zeitung viser, at 10 procent af tyskerne helt sikkert ville stemme på Wagenknechts parti, og op til 30 procent ville overveje det.

Mest bemærkelsesværdigt er dog, at mange nuværende AfD-vælgere ville stemme på Wagenknecht, hvis hun havde sit eget parti. Samtidig er hun kravlet op som den næstmest populære politiker i Tyskland efter CSU-chefen Markus Söder. Og blandt AfD-vælgerne kiler hun sig ind mellem partiets to ledere Alice Weidel og Tino Chrupalla.

Share This