Tyske økonomer kritiserer rundhåndede pensioner i Frankrig og Italien. Skal fælles EU lån bruges på det?

Illustrationsfoto- MOs810

Af Michael Skovgaard

Tyskland/EU: Flere sydeuropæiske lande har fordelagtige pensioner i forhold til resten af Europa, og skatteydere i Tyskland og Skandinavien kan risikere at skulle betale gildet.

For første gang stifter EU-landene gæld sammen i form af et fælles gigantisk lån, som skal afbøde følgerne af corona og understøtte de gældsplagede lande i Sydeuropa. Det har affødt kritik fra tyske økonomer og politikere. De frygter, at lande som Italien og Frankrig vil bruge en stor del af pengene på at finansiere deres gunstige pensioner.

Økonomer peger på, at den fælles optagelse af lån kan true den økonomiske stabilitet i EU, hvis pengene bruges til at finansiere pensioner. Det sagde den tyske økonom Bernd Raffelhüschen fra universitetet i Freiburg til „Welt am Sonntag“.

„Pensionsalderen er betydeligt lavere i de to lande i forhold til Tyskland og mange andre lande, og den udbetalte pension i forhold til tidligere løn er også højere i Frankrig og Italien“. Ifølge økonomen får franskmænd netto 67,7 procent, og italienerne får 79,9 procent, hvorimod tyskerne i snit kun får 50 procent af den løn, de havde før overgangen til pension.  

I Frankrig går 15 procent af BNP til pensioner og for Italien er tallet 16,5 procent, hvorimod Tyskland kun bruger 12 procent til at finansiere pensioner.

„Sydeuropæiske lande, som i forvejen har store underskud på statsbudgettet, gør intet for et reformere de gunstige pensionsordninger, men forsøger at finansiere dem via det fælles EU-budget“, advarede den tyske økonom.

Der lyder også skarp kritik fra højrefløjen af CDU. „Der er nogle skævheder i Europa, hvor skatteydere, småsparere og pensionister fra de mest solide lande med rette kan spørge sig selv, hvorfor de skal bidrage til at finansiere de sydeuropæiske pensionsmodtagere“, lød det fra generalsekretæren for CDU‘s økonomiske råd Wolfgang Steiger, som tilføjede:

„Det kan ikke være rigtigt, at lande som Tyskland og Sverige først skal støtte lande som Italien og Spanien under corona-krisen for derefter også at bidrage til de høje pensioner i de to lande og selv leve med væsentligt lavere pensioner.“

Ifølge OECD modtager franskmænd og spaniere i snit pension i 24 år. I Tyskland lyder tallet på 21 år, mens svenskere kun modtager pension i knap 20 år.

Læs også: http://mreast.dk/okonom-europolitikere-har-udnyttet-coronakrisen-til-en-storre-europaeisk-integration/

Share This