Tysk eks-kansler kræver ophævelse af sanktioner mod Rusland
Af Michael Skovgaard
Tyskland/Rusland: „De nytteløse sanktioner mod Rusland bør ophæves“. Det sagde den tidligere tyske kansler Gerhard Schröder lørdag i et interview i det tyske dagblad Der Tagesspiegel i anledning af 75-året for slutningen på 2. Verdenskrig.
Schröder slog til lyd for, at man trods fortiden burde indlede et fornuftigt samarbejde med Rusland. Derfor er et det ikke fornuftigt at opretholde sanktionerne mod Rusland netop nu, hvor corona-krisen truer med at forårsage uoprettelige økonomiske skader. Europa og Rusland bør arbejde sammen, og derfor skal sanktionerne ophæves, lød det videre fra „der Altlkansler“.
Schröder slog desuden fast, at man ikke kan tvinge Rusland til at give Krim tilbage til Ukraine. „Det vil ingen russisk præsident gøre, og det er virkeligheden.“
Videre hed det, at Europa ikke har noget andet alternativ end et fornuftigt forhold til Rusland. Landet kan udvikle et ensidigt forhold til Kina, hvor Europa bliver hægtet af, og det ønsker hverken Tyskland eller Europa. Ifølge Schröder har Europa brug for Rusland til at løse større globale problemer, og man har brug for den russiske energi og det russiske marked. For alle lande i Europa handler det om at få gang i økonomien igen efter corona-krisen, og derfor er sanktionerne ikke længere tidssvarende.
Schröder ser ingen militær trussel fra Rusland side i forhold til EU og han mener, at denne diskussion kun har til formål at fremmane skrækbilleder fra Den Kolde Krigs tid. Men han slog dog fast, at der bør findes en løsning på konflikten i det østlige Ukraine. For eksempel i form af en deling af landet med mere selvstyre for den østlige del af Ukraine.
Gerhard Schröder (SPD var tysk forbundskansler fra 1998-2005, hvor han blev afløst af Angela Merkel. Siden da har han været bestyrelsesmedlem i de russiske gaskoncerner Gasprom og Rosneft. Og han er ofte blevet kritiseret for sin rolle som lobbyist for Putin.
Sanktionerne mod Rusland har længe været en varm kartoffel i tysk politik, hvor der hersker stor uenighed på tværs af partiskel og også internt i de forskellige partier. De Grønne går ind for en skærpet kurs over for Rusland i lighed med venstrefløjen i SPD. Die Linke og AfD ønsker at ophæve sanktionerne, og i de øvrige partier – CDU/CSU og FDP – er meningerne delte.