Tyrkiet truer med opsigelse af flygtningeaftale

Illustrationsfoto: Ggia

Illustrationsfoto: Ggia

Migrantkrisen: Der er ingen idé i fortsat at overholde den flygtningeaftale, Tyrkiet har indgået med EU. Det siger Tyrkiets EU minister Omer Celik til det russiske nyhedsbureau ITAR-TASS.

“Tyrkiet har opfyldt alle aftalens forpligtelser, mens EU ikke har overholdt nogen af dem. EU har ikke taget de nødvendige skridt til at tage imod flygtninge og har kun udbetalt en lille del af den økonomiske kompensation lovet til Tyrkiet. Liberaliseringen af visumpligt for tyrkiske borgere, er heller ikke blevet løst. Der er ingen grund til at overholde denne aftale, siger han.

Samme udmeldinger kommer fra Tyrkiets udenrigsminister Mevlüt Cavusoglu, som ifølge nogle medier og indtil videre ubekræftede oplysninger, skulle have udtalt, at Tyrkiet ikke længere vil tage imod flygtninge sendt tilbage til landet fra Grækenland. Tilbagesendelse af illegale migranter fra Grækenland til Tyrkiet er ellers en del af flygtningeaftalen indgået mellem EU og Tyrkiet.

Ifølge Mevlüt Cavusoglu vil Tyrkiet sætte denne del af aftale foreløbigt på standby. Tyrkiet vil ifølge ham i det hele taget genoverveje hele flygtningeaftalen med EU.

Aftalen mellem EU og Tyrkiet er trådt i kraft den 20. marts sidste år. Ifølge denne skal EU tage imod syriske flygtninge fra Tyrkiet i bytte for hver tilbagesendt migrant og yde økonomisk støtte til Tyrkiet, mens Tyrkiet skal tage imod de migranter som er ankommet til Grækenland illegalt.

Tyrkiets trusler om at opsige aftalen kommer i tid, hvor forholdet mellem Tyrkiet og EU er sat på prøve, blandt andet på grund af Holland og Tysklands af tyrkiske politikeres politiske agitation i Vesteuropa. ota

Share This