Ad

Trafikken i Det Azovske Hav genoptaget, Ukraine overvejer undtagelsestilstand

Ukraines præsident Petro Porosjenko Foto: Ota Tiefenböck

Ukraine/Rusland: Rusland åbnede mandag igen for trafikken gennem Kertjstrædet, som adskiller Sortehavet og Det Azovske Hav, som i løbet af søndagen blev spærret af Rusland. Samtidig bekræfter russiske myndigheder beslaglæggelse af tre ukrainske skibe, som søndag, ifølge russiske medier, har sejlet i russisk farvand. Alle tre skibe bliver ifølge russerne sejlet til Kertj, og Rusland er begyndt at bevogte strædet med militære fly.

Ukraines parlament vil mandag, på baggrund af hændelsen i Kertjstrædet, behandle forslag fra landets præsident Petro Porosjenko om at indføre undtagelsestilstand i hele landet. Landets Sikkerhedsråd besluttede søndag aften at støtte forslaget om undtagelsestilstand i 60 dage. Samtidig er den ukrainske hær blevet sat til fuld kampberedskab.

Ifølge ukrainsk forfatning kan undtagelsestilstand indføres i tilfælde af væbnet angreb mod landet eller aggression som truer landets sikkerhed. Undtagelsestilstand betyder ikke nødvendigvis, at Ukraine begynder en krig mod Rusland, men giver landets myndigheder særlige beføjelser. ota