Tjekkiske kvinde-efternavne vil fortsat ende med “ova”

Foto: Ota Tiefenböck

Tjekkiet: Et af de mest almindelige tjekkiske efternavne er Novak, og en hr. Novak er gift med fru Novakova. Sådan bliver det fortsat i Tjekkiet. Den tjekkiske regering behandlede mandag et lovforslag som ville have gjort det muligt for tjekkiske kvinder selv at vælge deres efternavn, altså om det skal have en endelse med “ova” eller være i sin korte version, som hos mænd, men har foreløbigt afvist forslaget, skriver den tjekkiske server Novinky.

“Indenrigsministerium ser ingen betydelige grunde for en ændring. Endelsen i efternavnet er en karakteristisk del af den tjekkiske grammatik, siger indenrigsminister Jan Hamacek. 

Lovforslaget blev initieret af den tjekkiske regerings ansvarlig for menneskerettigheder, Helena Valkova. Hun mener, at forskellige efternavne skaber en ulighed og ind i mellem også absurde situationer. Kvinder skal ifølge hende have mulighed for selv at bestemme deres efternavn.

Den nuværende lovgivning tillader efternavne uden “ova” endelse kun i begrundede tilfælde. Eksempelvis hvis en tjekkisk kvinde bor i udlandet, er gift med en udlænding eller for udenlandske kvinder som bor i Tjekkiet. ota

Share This