Tjekkisk-russisk dialogmøde i Prag skaber debat

Milos Zeman under et besøg i Kreml i 2015 Foto: Presidential Press and Information Office

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Tjekkiet/Rusland: I sidste uge blev der afholdt et møde i Prag under det tjekkisk-russiske dialogforum, der er oprettet på initiativ af Ruslands præsident Vladimir Putin og hans tjekkiske kollega Milos Zeman. Mødet blev afholdt i samarbejde mellem det tjekkiske Institut for Internationale Relationer (IIR) og det Moskva-baserede Institut for Internationale Relationer (MGIMO), skriver “Radio Praha”.

Mødet var lukket, men selve afholdelsen af mødet blev mødt med modstand også fra den akademiske verden, her ses platformen i nogle kredse som et “russisk propagandainstrument”.

Også i Tjekkiet debatteres forholdet til Rusland livligt. Ondrej Ditrich, direktør for IIR, forstår godt bekymringen set i lyset af de komplekse relationer mellem EU og Rusland, men formålet, siger han, er godt nok. Samarbejdet skal styrke “folk til folk” samarbejdet og dermed samarbejdet på  civilsamfundsniveauet generelt, fx mellem historikere og undervisere.

Ad den vej kan der forhåbentlig skabes bedre adgang til historiske arkiver og bedre få belyst vigtige begivenheder i tjekkisk historie, fx omstændighederne omkring Münchenaftalerne med Hitler-Tyskland i 1938. Derudover er formålet med platformen at få skabt større “akademisk mobilitet” og fælles projekter fx inden for humaniora.

Share This