Tjekkisk politiker opfordrer til debat om Czexit

Jan Klaus Foto: ODS

Tjekkiet: Den tjekkiske politiker og søn af Tjekkiets tidligere præsident Vaclav Klaus, Vaclav Klaus junior, mener, at det er på tide, at der i Tjekkiet bliver åbnet op for en debat om Tjekkiets udmeldelse af EU, den såkaldte Czexit. Det siger han i et interview i Tjekkiets Radio.

EU er ifølge Vaclav Klaus ikke længere det samme EU, Tjekkiet blev medlem af i 2004. I det øjeblik EU vil forsøge at tvinge Tjekkiet til at være en del af en ny Dublin aftale og imod Tjekkiets vilje forsøge “at sende flygtninge, de selv har inviteret og ikke er i stand til at klare”, er det ifølge ham ganske vigtigt, at Tjekkiet har en god debat om tjekkisk udmeldelse af EU og de konsekvenser sådan en udmeldelse vil have for Tjekkiet.

Han afviser ikke, at Czexit formentlig vil ramme Tjekkiet økonomisk, men mener, at det er nødvendigt at overveje, hvorvidt økonomien er den vigtigste parameter.

“I Vesteuropa eksisterer kvarterer, hvor der gælder andre regler og hvor kristne ikke længere er velkomne. Det er for mig en stor værdi, som er vigtigere end velstand, siger han.

Flere tjekkiske økonomer har på det seneste i tjekkiske medier advaret imod Czexit, da Tjekkiets økonomi mere eller mindre helt er orienteret mod EU og en eventuel udmeldelse af EU ville have stor konsekvenser for landet. ota

Share This