Tjekkisk økonom: Tjekkiet er Europas største malkeko

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Tjekkiet: Tjekkiet er Europas største malkeko, og vestlige investorer opfører sig, som nutidens kolonialister, som udnytter billig arbejdskraft og udfører gevinsten til deres respektive lande. Tjekkiet er det land i hele Centraleuropa, som mister mest, siger økonom Karel Kriz til det tjekkiske magasin Echo24.

Han peger på statistikerne i Eurostat, som viser, at der mellem 2010 og 2016 er udført 7,6 procent af det tjekkiske BNP til udlandet, svarende til 2.252 milliarder tjekkiske kroner (676 milliarder kroner). I samme periode har Tjekkiet fået midler fra europæiske strukturfonde til en værdi af 1,9 procent BNP, svarende til 653 milliarder tjekkiske kroner (169 milliarder kroner).

“Disse kendsgerninger betyder, at vi ikke skylder hverken Europa eller Tyskland, som er den største indbetaler i det europæiske budget, noget som helst. Vi er derudover de mest effektive og rigeste i hele Centraleuropa, og det betyder, at vi er Europas absolut største malkeko, siger Karel Kriz.

Ifølge Karel Kriz og Eurostat er forskellen mellem udførte dividender og indførte eurofonde mindst i Ungarn med 1,5 procent af BNP, Slovakiet 2 procenter BNP, Polen 3,2 procente BNP, mens det er 5,7 procenter BNP i Tjekkiet.

“Målt på den måde er vi derfor en fire gange mere udbytterig malkeko end Ungarn, tre gange mere end Slovakiet og næsten to gange mere end Polen, siger Karel Kris.

Karel Kriz er langtfra den første, der peger på problematikken. Den franske økonom og forsker i økonomisk ulighed Thomas Piketty har tidligere i år fremført samme synspunkter. Læs: Piketty: De centraleuropæiske lande betaler mere til EU kassen end de får udbetalt

Du kan se en grafik her, de grønne søjler er udbytte til udlandet, de sorte indkomst i eurofonde. ota

Share This