Tjekkisk experimentarium med et kontroversielt værk, Danmark er med

Techmania i Pilsen Foto: Ota Tiefenböck

Tjekkiet: Det tjekkiske Techmania Science Center i den vesttjekkiske by Pilsen er en slags tjekkisk eksperimentarium, hvis formål er at vække børn og unges forhold til tekniske og naturvidenskabelige fag. Centret er drevet af Det Vesttjekkiske Universitet og Skoda Holding, som holder til i byen.

Entropa af David Cerny Foto: Ota Tiefenböck

Centret byder på en lang række udstillinger og udstiller ligeledes det kontroversielle værk Entropa, som den tjekkiske kunstner David Cerny har lavet i anledning af Tjekkiets EU formandskab i 2009. Værket, som består af 27 EU lande, er 16,4 gange 16,5 meter meter og blev hængt op på EU hovedbygningen i Bruxelles i januar 2009. Værket blev umiddelbart efter opsætningen genstand for protester og forargelse. Det første land, der protesterede var Bulgarien, i værket illustreret som bestående af tyrkiske lokumer. Allerede få dage efter værkets opsætning i Bruxelles blev Bulgarien på anmodning af bulgarerne derfor dækket over et et stykke sort stof.

Bulgarien bestående af tyrkiske lokumer er ikke dækket over med stof Foto: Ota Tiefenböck

Hvad kan du se, når du kigger på Danmark? Foto: Ota Tiefenböck

Det næste land var Slovakiet, som protesterede over at blive fremstillet som en ungarsk pølse med de ungarske farver. Den slags er ikke velset i Slovakiet. Andre lande er fremstillet med noget, som ifølge David Cerny beskriver landet.

Danmark, som er sammensat af Lego klodser kan minde om Jyllands Postens berømte tegning. David Cerny afviser dog, at billedet af Danmark skal forstås som noget bestemt, ifølge ham er det lego klodserne, det handler om.

I en manual til værket sammenligner Cerny lego klodserne med pixels i den digitale fotografi og skriver følgende:

“Lad os opleve hele verdens billede, lad os ikke bruge tid på enkelte pixels, og heller opleve den helhed, de bliver til.”

Blandt de kontroversieltfremstillede lande hører ligeledes udførelse af Polen, som er fremstillet med katolske præster holdende et regnbueflag. ota

 

 

Mr.East sætter i september fokus på Tjekkiet. Har du besøgt interessante steder i Tjekkiet? Del dine oplevelser med Mr.East læserne. 

 

 

 

 

 

Share This