Ad

Tjekkiets præsidents angriber journalister i sin indsættelsestale

Milos Zeman Foto: David Sedlecky

Tjekkiet: Tjekkiets præsident Miloš Zeman skabte en skandale ved den ceremoni, hvor han blev svoret ind for anden periode som tjekkisk præsident. I sin tale på borgen i Prag beskyldte han liberale medier, specielt avisen Hospodářské noviny, magasinet Respekt og Tjekkiets tv-station CT, for at manipulere den offentlige mening. Flere tjekkiske politikere valgte at forlade salen under talen og har efterfølgende beskyldt Milos Zeman for at dele landets befolkning, frem for at have samlende rolle. Ligeledes landets tidligere præsident Vaclav Klaus`Institut har kritiseret Zeman for at bruge sin tale som en hævnaktion.

Reaktionerne fra den tjekkiske presse varierer.

Jan Štětka, som er kommentator for det Zemans nævnte dagblad Hospodářské noviny, beskriver en foruroligende følelse af déjà-vu:

“I stedet for at forene samfundet gik Zeman foran kameraerne og navngav medier, som ifølge ham er forvirrende i deres rapportering. Det er præcis, hvad det kommunistiske regime gjorde, da det sortlistede folk, som det anså for, fjender. Parlamentsmedlemmerne, der forlod salen i protest, viste en følelse af ansvar og grundlæggende sund fornuft, skriver Hospodarske Noviny.

Avisen Mladá fronta Dnes, har derimod ingen problemer med præsidentens tale, men kritiserer timingen:

“Ingen kan forbyde præsidenten at give udtryk for kritik. Og i et frit land er det helt normalt, når en sådan kritik er rettet mod medierne. Dette er ikke et angreb på meningsfrihed, men et udtryk for denne frihed. Alt Zeman sagde er helt legitimt, mener avisen. ota