Tjekkiets præsident i Beijing

Milos Zeman Foto: David Sedlecky

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Tjekkiet/Kina: Onsdag indledte Tjekkiets præsident Milos Zeman endnu et statsbesøg i Kina. Her skal han bl.a. deltage i det andet Silkevej- Bælt og Vej Forum fredag indbudt personligt af Kinas præsident Xi Jingpin. Undervejs holder han møder med kinesiske forretningsfolk, heriblandt med Huawei’s grundlægger Ren Zheng-fei. Zeman er ledsaget af en større delegation bestående af tjekkiske forretningsfolk, ministre, diplomater og sportsstjerner.

Relationerne til Kina har lige siden været ivrigt debatteret i Tjekkiet lige siden 1989, med Kina-kritiske idealister (“Havlister”) over for realister som eks-præsident Václav Klaus og nuværende præsident Milos Zeman.

Spørgsmålet om for og imod kontrakter med Huawei er seneste skud på stammen. USA og den tjekkiske efterretningstjeneste har lagt op til afvisning, men spørgsmålet er ikke afklaret, derfor Zemans møde med Zengh-fei.

For nylig blev der i Dubrovnik holdt et større møde mellem Kina og 16 lande fra Central- og Østeuropa, som førte til en stribe nye aftaler, det blev efterfulgt af et topmøde mellem EU og Kina, der forløb positivt, i hvert fald synes det at løsne op i de uenigheder mellem EU og Kina, der har været forbundet med vilkår for europæiske investeringer i Kina.

Share This