Tjekkiet vil indføre kvoter for tjekkisk fremstillede fødevarer

Lidls reklameavis og en retro uge med tjekkiske varer fra kommunisttiden Foto: Ota Tiefenböck

Tjekkiet: Fra 2022 skal 55 procent varer i de tjekkiske butikker være produceret i Tjekkiet. Efterfølgende skal andelen af tjekkisk-producerede varer vokse med tre procentpoint om året indtil 2028, hvor det skal være mindst 73 procent. Et nyt lovforslag er under tredje behandling i det tjekkiske parlament og har en bred politisk opbakning. Kvoterne skal gælde fødevarer der kan dyrkes og produceres i Tjekkiet, skriver tjekkiske medier.

Tilhængere af det omstridte ændringsforslag hævder, at koronavirus-krisen har vist, at det er nødvendigt for Tjekkiet at være mere selvforsynende med fødevarer, som lokale landmænd kan producere til samme eller lavere omkostninger end udenlandske. De peger desuden på dobbelte standarder for udenlandske fødevarer til de henholdsvis vest- og østeuropæiske markeder, da vesteuropæiske varer solgt på vesteuropæiske markeder ofte er af bedre kvalitet end samme varer solgt i de nye medlemslande. Endnu et argument er miljø, da fødevarer fremstilet lokalt ikke kræver så meget transport og er derfor mere miljøvenlige.

Multinationale fødevarevirksomheder er imod indførelsen af ​​kvoter for tjekkiske madvarer i supermarkedskæderne og kritiserer lovforslaget for protektionisme.

Det forventes, at lovforslaget, der fastsætter en procentdel, formentlig ikke er i overensstemmelse med europæisk lovgivning og såfremt det godkendes, vil det højst sandsynligt føre til retssager i EF-Domstolen. ota

Share This