Tjekkiet overtager formandskab for Europarådet
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Tjekkiet: Frem til november er Tjekkiet formand for Europarådet. Det er anden gang i landets historie. Forud herfor har udenrigsminister Lubomir Zaoralek fremført de prioritetsområder, Tjekkiet i særlig grad vil satse på. Eksempelvis peges der på behovet for bedre sociale og retslige forhold for særlig sårbare personer og svage grupper.
Blandt Europarådets 47 medlemslande finder vi adskillige lande med store problemer, når det gælder indførelse af demokrati og overholdelse af demokratiske rettigheder, fx Tyrkiet og Adserbajdan. Dertil kommer forholdene i Ukraine, udviklingen på Krim og i Donbas-regionen samt den løbende ”krig” mellem Rusland og Ukraine. Men Europarådet har også søgt at påvirke forholdene i illiberale demokratier som fx Ungarn og Polen.
I anledning af formandskabet planlægger Tjekkiet en række kulturbegivenheder, fx koncerter og udstillinger, især i Strasbourg, hovedsædet for Europarådet. Det tjekkiske logo i anledning af formandskabet er overlappende blå og råde cirkler designet af den unge student Lucie Hajkova fra Tomás Bata Universitet i Zlin. Cirklerne skal symbolisere samarbejde mellem Europas lande.
Europarådet blev oprettet tilbage i 1949 af oprindeligt 10 lande, i 2016 var antallet af medlemslande helt oppe på 49. Særlig vigtige er den europæiske menneskerettighedskonvention og domstolen, der overvåger konventionens overholdelse. Et alvorligt problem er den lange sagsbehandlingstid, op til 8 år, som skyldes for mange sager, mangelfuld prioritering og mangel på ressourcer.
Europarådets formand er Thorbjørn Jagland. Europarådet har en parlamentarisk forsamling, og omkring 300 ikke-statslige organisationer er knyttet til Europarådet. Efter det tjekkiske formandskab overgår opgaven til Danmark, der tager over fra Tjekkiet i november 2017 og allerede er i gang med forberedelserne hertil.