Tjekkiet og Slovakiet mindes Fløjlsrevolution, med glæde og protester

Den tjekkiske hovedstad Prag Foto: Ota Tiefenböck

Tjekkiet/Slovakiet: I både Tjekkiet og Slovakiet mindes Fløjsrevolutionen, som for 30 år siden førte til den kommunistiske regerings fald. I flere tjekkiske og slovakiske byer bliver Fløjsrevolutionen markeret med forskellige arrangementer. Heriblandt i Prag, i gaden Narodni, hvor den største demonstration blev afholdt for 30 år siden og hvor der er et mindested for Fløjsrevolutionen. På Narodni bliver der tændt hundredevis af lys samt opstillet særlige boder til diskussionslystne og til foredrag.

Dagen 17. november markerer udover Fløjsrevolutionen også den tjekkiske studerende Jan Opletal, som blev myrdet under en anti-nazistisk demonstration den 28. oktober 1939. Demonstrationen blev brutalt undertrykt af den nazistiske besættelsesmagt.

Af de mere farverrige indslag i festlighederne bliver de omkring 4.000 telefonbokse som fortsat findes i Tjekkiet, og som søndag begynder at ringe over hele Tjekkiet. Tager man røret i en af disse bokse vil man kunne høre autentiske optagelser fra novemberdemonstrationerne. 30-års jubilæet bliver ligeledes markeret på den såkaldte Lennon-mur i Prag, som netop er blevet afsløret i sit nye udseende.

Dagen bliver dog ikke kun markeret med festligheder. I kvarteret Letna afholder protestbevægelsen Million øjeblikke for demokratiet en demonstration imod den nuværende politiske situation i landet og især imod landets premierminister Andrej Babis. Demonstranterne afholdte en demonstration allerede denne sommer, hvor omtrent en kvart million mennesker deltog. Denne gang forventes det, at omkring 100.000 mennesker samles lørdag med et krav om Babis` afgang. ota

  • Revolutionen begyndte 16. november med en fredelig studenterdemonstration i Bratislava. Dagen efter, den 17. november, blev en anden fredelig studenterdemonstration i Prag slået voldsomt tilbage af politiet. Det førte til flere store demonstrationer fra 19. november til slutningen af december og en totimers generalstrejke den 27. november. Den 20. november var antallet af demonstrerende steget fra 200.000 dagen før til ca. 500.000. Det, og presset fra andre kommunistiske styrers fald rundt omkring i Europa, førte til, at det tjekkoslovakiske kommunistparti den 28. november erklærede, at det ville give afkald på sit magtmonopol. Den 5. december blev pigtråden på grænsen til Vesttyskland og Østrig fjernet. Den 10. december udpegede kommunistpartiets præsident Gustáv Husák den første regering siden 1948, hvori kommunistpartiet ikke sad på et flertal af pladserne, og gik samtidig af.Alexander Dubček blev 28. december valgt til formand for det føderale parlament, og Václav Havel blev dagen efter valgt til Tjekkoslovakiets præsident. (Wikipedia)

Share This