Tjekkiet mindes kommunismens fald og forlanger premierminister går af

 

Gårsdagens demonstration på Rådhuspladsen i Prag Foto: Petr Nebetycny Wegner

Tjekkiet: Flere tusinde mennesker samles lørdag i Prag og flere andre tjekkiske byer for at mindes de politiske omvæltninger i Tjekkoslovakiet i 1989, hvis startskud var studerendes demonstration den 17. november.

Dagen bliver normalt fejret som for tjekkernes genvunde frihed og demokrati, men er i år mere i tegn af politiske problemer i landet. Demonstranterne i flere tjekkiske byer forlangte således, at landets premierminister Andrej Babis og hans regering går af og har ligeledes vist deres utilfredshed med landets præsident Milos Zeman. Demonstranterne i Prag bar bannere med budskaber som: “Babis i skraldespand” (rimer på tjekkisk), “Vi har fået nok” eller “Zeman Putins klovn”.

Andrej Babis lagde en krans ved mindestedet for demonstrationen i 1989 på Narodni trida, en bukket blomster allerede kort efter midnat. Blomstrene blev dog fjernet af demonstranterne i smidt i skraldespand. Hans natlige besøg på Narodni trida blev af oppositionen betegnet som, at han er bange for at komme om dagen, da han er bange for folket, og er ligeledes blevet bemærket af både tjekkiske og udenlandske medier. ota

Share This