Tjekkiet mindes Operation Anthropoid, krigens eneste succesfulde attentat mod Nazitysklands topledelse

Heydrichs bil efter attentatet

Tjekkiet(VIDEO): Den 27. maj 1942 om morgenen tog to unge tjekkoslovakker afsted i Prag for at myrde den såkaldte rigsprotektor i det dengang protektorat Böhmen und Mähren, Reinhard

Reinhard Heydrich Foto: Bundesarchiv

Heydrich. Tjekkoslovakkernes succesfulde attentat mod Heydrich var det eneste succesfulde attentat mod Nazitysklands topledelse. Tjekkiet og Tyskland mindes i dag 75 årsdagen for attentatet.

Jan Kubis

Jozef Gabcik

Jozef Gabcik

Josef Gabcik og Jan Kubis, faldskærmssoldater fra den tjekkoslovakiske eksilhær, ankom til Tjekkoslovakiet den 29. december 1941 fra England med det ene formål at myrde den forhadte rigsprotektor Reinhard Heydrich. Det skete den 27. maj 1942, hvor de to mænd angreb Heydrichs bil, et angreb som den 4. juni resulterede i Heydrichs død.

Det lykkedes både Gabcik og Kubis at flygte fra gerningsstedet. Den 18. juni blev de dog opsnappet af tyskerne i deres skjulested, en kirke i Prag og døde under kampen mod tyskernes enheder.

Hele operationen, som fik tilnavnet Operation Anthropoid blev til trods for Gabcik og Kubis` død af den tjekkiske eksilregering betegnet som succesfuld, da de to soldaters opgave blev udført til fulde, men likvideringen af Heydrich blev senere i historien en genstand for en række diskussioner. Likvideringen af Heydrich betød på den positive side, at de underskrivende lande Storbritannien og Frankrig ved den såkaldte München-aftale i 1938, afstod fra deres underskrifter på aftalen. Deres reaktion var et signal til gendannelsen at Tjekkoslovakiet efter krigen.

På den negative side betød attentatet en tysk repressionbølge mod tjekkerne, som resulterede i flere tusinder tjekkers død og blandt andet jævnelse af byerne Lidice og Lezaky med jorden. ota

https://youtu.be/ykyxXgYLx08

Share This