Tjekkiet afviser modtagelse af børn fra græske flygtningelejre. Hvad har Danmark gjort?

Illustrationsfoto: DFID – UK Department for International Development

Tjekkiet: Tjekkiske medier undrer sig over, at tjekkiske myndigheder ikke har informeret om en henvendelse fra Grækenland, hvor Tjekkiet blev opfordret til at modtage af 40 mindreårige fra overfyldte migrantcentre i Grækenland.

Grækenland har ifølge tjekkiske medier i begyndelsen af september henvendt sig til Tjekkiet, Ungarn, Polen, Slovakiet, Litauen, Letland, Kroatien, Irland og Danmark og har bedt landene om at modtage 40 børn hver. Samme henvendelse blot med opfordring til at modtage 350 børn, er angiveligt sendt til andre lande, heriblandt Frankrig og Tyskland.

I Tjekkiet er grækernes henvendelse først blevet offentligt kendt nu, og alt tyder på, at Grækenlands henvendelse heller ikke er blevet omtalt i andre lande, heriblandt Danmark. Det tjekkiske medie Hlidaci Pes (Vagthunden) er i besiddelse af brevet, hvor den græske minister Michalis Chryssoidis blandt andet informerer om, at antallet af migranter som ankommer til Grækenland igen er stigende. Han skriver blandt andet:

“Der skal handles hurtigt, så disse børn får den nødvendige omsorg samt for at sikre deres sikkerhed, så der undgås misbrug af børnene.”

Tjekkiets indenrigsminister Jan Hamacek reagerede torsdag på artiklen på Twitter. Ifølge ham har Grækenland henvendt sig til alle EU`s indenrigsministre.

“De har informeret os om situationen og forsøger nu blot igen at genopleve debatten om omfordeling, intet nyt i det. Jeg ser ingen grund til at flytte 17-årige uden krav på asyl rundt over hele EU, når Athen får flere milliarder euro fra EU til grænsebeskyttelse og asylbehandling, Tjekkiet har oven i købet stillet 270 eksperter til rådighed, skriver han.

Tjekkiets premierminister Andrej Babis udtaler til den tjekkiske avis Dnes, at han ikke er bekendt med brevet, men at hans holdning fortsat er den samme: Migranter skal hjælpes i de lande de kommer fra.

“Jeg håber, at EU endelig begynder at løse problemerne i Syrien. Vi tager os primært af vores egne børn, vi har rigeligt af vores egne problemer, siger han.

Han tilføjer, at Tjekkiet har tilbudt at bygge et center for mindreårige i Syrien, men at projektet desværre ikke bliver til noget, da Syrien ville have, at det var et syrisk firma der skulle bygge centret. Firmaets tilbud var dog angiveligt flere gange dyrere, end hvis det skulle bygges af et tjekkisk firma. ota

Share This