Tjekkiet afviser fortsat flygtningekvoter 

Tjekkiets ministerpræsident Bohuslav Sobotka Foto- David Sedlecký

Tjekkiet: EU domstolens beslutning i går og blåstempling af obligatoriske flygtningekvoter ændrer intet ved Tjekkiets holdning til kvoterne og viljen til at tage imod flygtninge. Tjekkiet er fortsat imod en obligatorisk flygtningefordeling, også fordi den ikke fungerer i praksis, siger Tjekkiets premierminister Bohuslav Sobotka.

Bohuslav Sobotka bliver i sin afvisende holdning til kvoterne bakket op af hele den politiske scene i Tjekkiet, hvor mere eller mindre alle partier er enige om, at Tjekkiet skal sige fra over for kravet om tage imod flygtninge.

Landets politikere reagerer derudover på EU kommissær Dimitris Avramopoulos, som efter afsigelsen af dommen opfordrede Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn til at opfylde deres del af kvoteaftalen.

“Det er pænt af ham, men det kan ikke lade sig gøre, selvom vi havde lyst til at gøre det. Vi ønsker at bevise, at systemet ikke fungerer. Derfor ønsker vi en revision af aftalen, så vi ikke får en mekanisme, hvor alle skriver nogle tal, velvidende at de ikke opfylder dem, siger udenrigsminister Lubomir Zaoralek.

Han peger på Tjekkiets erfaring med Grækenland og Italien omkring flygtninge og de to landes samarbejde med modtagerlandene, som ifølge ham er mere end mangelfuld.

“Vi er ikke i stand til at opfylde kvoterne, fordi de som skal hjælpe os ikke er i stand til at opfylde de nødvendige betingelser, så man over hovedet kan overveje nogen relokalisering af flygtninge, siger Lubomir Zaoralek.

Tjekkiet har foreløbigt kun taget imod 12 personer og har ifølge sin egen begrundelse stoppet programmet blandt andet på grund af manglende oplysninger fra de græske og italienske myndigheders side. Ifølge tjekkerne var hverken de græske eller italienske myndigheder i stand til at forsyne tjekkerne med nødvendige oplysninger om de flygtninge, der skulle flyttes til Tjekkiet. Derfor valgte man, af sikkerhedsmæssige hensyn, at sige fra.

Kun 28.000 ud af 160.000 flygtninge er foreløbigt omfordelt blandt EU medlemslande.  ota

Share This