Ad

Tjekkerne mindes Václav Havel

Vaclav Havel

Tjekkiet: I dag er det otte år siden, at Tjekkoslovakiets sidste og Tjekkiets første præsident Vaclav Havel døde 75 år gammel. Vaclav Havel mindes i dag i flere tjekkiske byer. I Prag afholdes en mindehøjtidelighed “Et lys for Vaclav Havel”. Der er blandt andet opstillet et hjerte af brændende lys på Jungmanpladsen, hvor kendte personligheder læser op fra Havels værker. Senere i dag er der planlagt en mindehøjtidelighed på Prags centrale plads, Wenzelspladsen.

Ligeledes ved Vaclav Havels sommerhus i landsbyen Hradecek i det østlige Tjekkiet, er flere mødt op for at tænde et lys for Vaclav Havel.

Blandt de mere festlige tiltag er en opfordring til at smøge bukserne op.

”Vi blev inspireret af en episode fra en tidlig periode fra Vaclav Havels præsidentskab, hvor han i flere omgange viste sig i offentligheden iført alt for korte bukser, siger gruppen bag initiativet som opfordrer alle til at smøge bukserne op og på den måde vise ” at man hører til de mennesker som ikke er ligeglade med de værdier og idealer, som Vaclav Havel kæmpede for.

De korte bukser refererer til Vaclav Havels begyndelse af hans politiske karriere, hvor han under inauguration til præsidentposten i 1989 mødte frem i alt for korte bukser. Havels korte bukser blev bemærket over hele verden. Havel følte sig dog ikke stødt over bemærkningerne. ota

Foto: Den Vaclava Havla