Tjekkerne frygter ikke Putin

Den tjekkiske hovedstad Prag Foto: Ota Tiefenböck

Den tjekkiske hovedstad Prag Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundsab, SDU

Søren Riishøj_2Tjekkiet/Rusland: Det er ingen hemmelighed, at Rusland prioriterer Tjekkiet højt. Mange russiske agenter, skriver Michal Kokot i en interessant analyse i det polske ”Gazeta Wyborcza”, opererer i Tjekkiet, og de pro-russiske internetportaler er populære, med mindst 600.000 opslag om måneden, og så er alle endda ikke medregnet. Tjekkisk erhvervsliv er godt forbundet med det russiske, også det har bestemt betydning.

Den russiske ambassade i Prag har 140 ansatte, ingen europæisk ambassade i Prag kan matche det tal. Petr Kratochvil, der er direktør for det tjekkiske Institut for Internationale Relationer (IIR) vedkender, at spørgsmålet om trusler fra Rusland ikke påvirker tjekkerne i nævneværdig grad. Folk interesserer sig for flygtninge og økonomien, ikke en eller anden ”udtænkt russisk trussel”, siger han.

Tjekkerne kan god være tolerante, men ikke når de er konfronteret med trusler og fare for nedgang i velfærd. Og sådan føler langt de fleste tjekker, i flere meningsmålinger er over 80 pct. imod at tage imod flygtninge.

Petr Kulhánek er borgmester i Karlovy Vary, der er hårdt ramt på grund af faldende antal af russiske ”wellness turister”. Mindst 35 procent færre er med i flyene fra Moskva og Sankt Petersborg. Mange turisterne fra Rusland arbejder for regeringen og statslige virksomheder, og her ses det lige nu som ”upatriotisk” at holde ferie i lande, der har indført sanktioner mod Rusland.

I partierne, både i Socialdemokratiet (CSSD) og Det Borgerdemokratiske Parti (ODS), finder vi stærke pro-russiske kræfter. ANOs leder og Tjekkiets finansminister, forretningsmanden Andrei Babis betragter politik som ren ”forretning”. Sloganet lyder, ”Jeg (Babis) er rig, derfor stjæler jeg aldrig”. Det drejer sig om at ”finde løsninger”, Tjekkiet skal drives som en forretning, højre-venstre betyder ikke noget.

Det smitter af også på ANOs holdning til brugen af sanktioner; de skader ”sund forretning” og er udtryk for farlig politisering. Samhandel er under alle omstændigheder en god ting, siges det.

Share This