Ad

Tidligere talsmand for Charta77 sultestrejker, vil hindre Zemans kandidatur til præsidentposten

Milos Zeman Foto: Miloslav Hamrik

Tjekkiet: Tidligere talsmand for protestbevægelsen Charta77 og tidligere Tjekkiets indenrigsminister, 72-årige Tomas Hradilek, har indledt en sultestrejke i protest imod Tjekkiets præsident Milos Zemans kandidatur ved præsidentvalget i januar. Tomas Hradilek sultestrejker siden onsdag og erklærer sig parat til at dø, hvis Milos Zeman ikke afstår fra at stille op, skriver tjekkiske medier.

“Jeg mener, der er behov for en særlig impuls, og denne impuls er min sultestrejke, som jeg er parat til at bringe til sin afslutning, dvs. døden. Ellers vil det hele ikke have nogen mening. Jeg har hele livet været klar over, at der er situationer, som kræver sine ofre. Jeg kan for dette land, som jeg elsker højt, for mine børn og for alle de mennesker som lever her, komme til at spille en positiv rolle, hvis hr. præsident ikke bliver genvalgt, siger Tomas Horacek til det tjekkiske avis Blesk.

Tomas Horacek har ligeledes skrevet et brev til Milos Zeman, hvor han opfordrer ham til at afstå fra sin kandidatur til præsidentposten. Her skriver han blandt andet:

“Hr. præsident, jeg beder Dem indtrængende om at afstå fra Deres kandidatur for anden præsidentperiode. Jeg er bange for, at det bliver en stor ulykke for vort land, hvis de bliver genvalgt. Det vil betyde en videre svækkelse af de værdier og idealer ansvarlige borgere har kæmpet for og kæmper for. For at understrege alvoren i min henvendelse har jeg fra 1. november indledt en sultestrejke. Denne strikte sultestrejke vil jeg kun afbryde, hvis De uigenkaldeligt og forpligtende afstår fra Deres kandidatur til præsidentposten.

Jeg elsker verden og elsker livet, men elsker endnu mere mit land.” ota