Tidligere østrigsk udenrigsminister og tidligere Stasi-agent nomineret til Rosneft-bestyrelse. Årsløn: 500.000 dollar

Tidligere østrigsk udenrigsminister og kommende medlem af Rosneft bestyrelse Karin Kneissl Foto: Thomas Raggam

Af Michael Skovgaard

Rusland: Ruslands premierminister Mikhail Misjustin har udpeget Karin Kneissl som kandidat til bestyrelsen for den russiske energikoncern, hvor hun åbenbart skal fungere som reklamesøjle – det skriver den østrigske avis „Der Standard“.

Med nomineringen til en post som „uafhængig direktør“ belønner russerne Kneissl for hendes indsats på mange områder. Hun var udenrigsminister under den tidligere østrigske regering med ÖVP og det højrenationale parti FPÖ, og hun er kendt som russisk-venlig og kommentator for tv-stationen RT.

Ud over Kneissl står den schweiziske bankier Hans-Jörg Rudloff på listen i lighed med den tidligere tyske kansler Gerhard Schröder og den tyske forretningsmand og tidligere Stasi-agent Matthias Warnig.

Især Warnig er interessant, da han var med til at opbygge Dresdner Banks forretninger i Rusland, og han regnes for en af Putins nære venner. Det samme kan siges om den tidligere tyske kansler Gerhard Schröder, som har været formand for Rosnefts bestyrelse siden 2017.

Matthias Warnig er nuværende leder af Nord Stream 2 AG, og angiveligt skulle han have hjulpet Putin finansielt, da denne var udstationeret som KGB-agent i Dresden før Murens fald. Siden har Warnig siddet i adskillige bestyrelser for virksomheder med tysk-russiske relationer – det fremgår af en artikel hos „Deutsche Welle“.

Også Kneissl siges at have et hjerteligt forhold til Putin, hvilket kom til udtryk, da hun inviterede Ruslands præsident med til sit bryllup i 2018, hvor hun tog en svingom med den russiske statschef under stor mediebevågenhed, hvilket affødte irritation i internationale kredse i kølvandet på Krim-krisen.

Moskva dementerer dog, at dansen med Putin skulle være et kriterium for nomineringen og peger i stedet på den tidligere udenrigsministers ekspertise mht. internationale anliggender og viden om energipolitik, hvilket er en passende kombination for en energikoncern.

Åbenbart skulle Kneissl have haft økonomiske problemer, da corona-pandemien brød ud, men de lader til at blive løst, hvis hun bliver nomineret. Ifølge den russiske avis „Vedomosti“ kan Kneissl se frem til et årligt honorar på mindst 500.000 dollar svarende til godt 3 mio. danske kroner. Senest har Rosneft oplyst, at koncernen havde en fortjeneste på på knap 4,4 mia. dollar i kriseåret 2020.

Share This