Tidligere Chelsea-stjerne skal bekæmpe racisme i russisk fodbold

Luzhniki Stadion i Moskva. Foto: Toke Møller Theilade

Luzhniki Stadion i Moskva. Foto: Toke Møller Theilade

Den tidligere Chelsea-profil Aleksey Smertin er blevet ansat til at bekæmpe racisme og diskrimination i russisk fodbold af det russiske fodboldforbund.

Af Toke Møller Theilade

I mellem 2003 og 2006 spillede Aleksey Smertin for storklubben Chelsea, med hvem han blandt andet vandt det engelske mesterskab i 2005. Nu har den tidligere midtbanespiller fået nyt job i hjemlandet Rusland.

Smertin er det russiske fodboldforbunds nye anti-racisme og diskriminations inspektør. I et statement på forbundets hjemmeside siger Smertin:

”Forud for 2017 Confederations Cup og 2018 VM skal Rusland, som vært for så store internationale turneringer, være et eksempel på global tolerance både på og udenfor fodboldbanen. Og det vil vi uden tvivl vise.”

Dette er nye ord fra Smertin, der i 2015 benægtede eksistensen af racisme i Rusland. I et interview med BBC udtalte han dengang:

”Der er ingen racisme i Rusland, fordi det eksisterer ikke.”

Smertin mente i stedet, at eksemplerne på racisme snarere var rettet imod modstanderne som hold og ikke de individer, fansene råbte efter. Ligeledes argumenterede han, at racismen var et fænomen, der var kommet til Rusland fra udlandet.

”Racisme i Rusland er som en trend. Det kommer udefra. Fra andre lande. Det var her ikke før i tiden. Hvis nogle fans for ti år siden gave en banan til en sort fyr, så var det bare for sjov.”

Share This