Ad

Ti år siden ungarsk statsborgerskab for ungarere i udlandet

En ridestatue af den ungarske konge i den rumænske by Cluj Napoca, som har en stor ungarsk population Foto: Ota Tiefenböck

Ungarn: Det er i disse dage 10 år siden, at Viktor Orbáns regering vedtog loven om dobbelt statsborgerskab for ungarere i omkringliggende stater. Til dato er mere end 1,1 million ungarere, som bor i områder, der efter Trianon-aftalen blev en del af andre lande, blevet ungarske statsborgere. De fleste af disse bor i Rumænien og Serbien. Slovakiet reagerede på loven ved at forbyde dobbelt statsborgerskab.

I 2017 var Miklós Lajkó fra Vojvodina i Serbien, borger nummer en million, som modtog ungarsk statsborgerskab . Han modtog statsborgerskabet fra den ungarske præsident i Budapest. Orbán besøgte desuden familien sidste år under et af hans statsbesøg i Serbien.

Emnet dobbelt statsborgerskab delte i sin tid den politiske scene i Ungarn og i 2004 resulterede i en folkeafstemning. Her førte Fidesz en kampagne for ja. Den daværende regering af socialister var ambivalente omkring spørgsmålet, men kort før folkeafstemningen, blev den nye socialistiske premierminister Ferenc Gyurcsány modstander af statsborgeskab til ungarere i udlandet. ” Udenlandske ungarere vil koste dig penge, de vil tage dine pensioner, job og drømme, erklærede han.

Folkeafstemningen blev ugyldig på grund af en lav deltagelse, men oppositionspartierne formåede aldrig at forbedre sit image hos udenlandske ungarere igen. Det til trods for at socialisterne i flere omgange senere forsøgte at undskylde deres modtand mod loven. I 2010 lykkedes det Fidesz at få vedtaget dobbelt statsborgerskab og udenlandske ungarere fik også stemmeret (men kun i den del af parlamentsvalget, hvor der stemmes efter et proportionalt system). Det skønnes, at over 95 procent af dem, der deltager i valget, stemmer på Fidesz.

Statssekretæren for national politik Árpád János Potapi sagde ved et arrangement i byen Bátaszék, at vedtagelsen af loven betød en radikal forandring og gav alle ungarere mulighed for at integrere sig i den ungarske nation i juridisk forstand. Dette var en af højrefløjens første love. Eftersom udenlandske ungarere kan stemme, er det ungarske parlament endelig en politisk repræsentation af hele Ungarn, sagde Potapi. ota