Ad

Taber EU-landene i øst spillet om magtposterne i EU?

Slovakiske Maros Sefcovic er en af Centraleuropas kandidater til EU toppost Foto: Kuhlmann /MSC

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Øst- og Centraleuropa: Landene fra Central- og Østeuropa kan meget vel blive taberne i det spil, der nu går i gang om fordeling af de vigtigste poster i EU. Det vurderer Lukasz Wojcik i en analyse for det polske centrum-venstre ugeskrift “Polityka”.

Parlamentet – og EU generelt – er blevet mere fragmenteret, kristen-demokraterne (EPP) og socialister har ikke flertallet alene og må have det liberale ALDE og de Grønne med. Men de central- og østeuropæiske lande er mildt sagt ikke godt repræsenteret i de grupper, der skal bestemme hvem der skal have topposterne.

Iflg. Wojcich har Margrethe Vestager en god chance for at få posten som forperson for Kommissionen. Orbáns Fidesz og det rumænske socialdemokratiske parti har fået suspenderet deres medlemskab af henholdsvis den kristne og socialistiske gruppe, og sejrherren ved det polske valg, Lov og retfærdighedspartiet skal finde ud af, i hvilken gruppe i Europaparlamentet der skal søges medlemskab.

ANO, Andrej Babis’ parti blev største enkeltparti ved valget i Tjekkiet, men Babis er truet af EU pga. anklager for misbrug af EU-midler. Wojcik mener, at Kommissionen vil søge opbakning primært blandt de EP medlemmer, der er valgt i det “gamle” Europa.

Han mener, at det blandt Grønne og liberale i Vesteuropa er blevet en udbredt opfattelse, at EUs udvidelse i 2004 mod øst var en fejltagelse. Det synspunkt vil blive bekræftet, dersom ingen topposter i EU går til Central- og Østeuropa, hvilket er sandsynligt. I så fald er signalet fra det “gamle” Europa: “Vi er trætte af jer”.