Svenske byer følger Prag, opsiger venskabsbyaftaler med Kina

En projektion i Prag i 2016 Foto: Kateřina Bursikova Jacques

Prag var først til at opsige venskabsbyaftalen med Beijing, nu følger flere svenske byer trop

Af Michael Skovgaard

Sverige/Tjekkiet: Göteborg agter at opsige venskabsaftalen med den kinesiske storby Shanghai. Det skriver flere svenske medier. Men allerede i november sidste år opsagde Örebro og Linköping venskabsaftaler med kinesiske byer.

22. april meddelte byrådet i Göteborg, at man officielt opsiger venskabsaftalen med Shanghai. Det forlyder, at man ikke har haft nogen reel udveksling med den kinesiske storby, siden aftalen blev indgået tilbage i 1986.

Anderledes ser det ud i Linköping, hvor borgmester Lars Vikinge opsagde samarbejdet med Kanton. Han nægtede ganske enkelt at tage imod en kinesisk delegation. Årsagen var, at kulturminister Amanda Lind ikke kunne blive modtaget i Kina. Hun havde deltaget i en prisuddeling, hvor den kinesisk-svenske forlægger Gui Minhai blev hædret. Han forsvandt i 2018 efter nogle kritiske bøger, og ifølge de seneste oplysninger sidder han fængslet i Kina siden 2019.

Vikinge har udelukket ethvert videre samarbejde med Kina. „Hvis en svensk minister og dermed den svenske stat bliver truet, er der ingen forudsætninger for et videre samarbejde“ udtalte han til SVT.

Alt i alt har godt 100 svenske byer opsagt venskabsaftaler med byer på det kinesiske fastland.

Bølgen af opsigelser startede reelt med Prag i oktober 2019, hvor den tjekkiske hovedstad opsagde venskabsaftalen med Peking. Årsagen var, at Prag ikke ville anerkende et kinesisk krav om, at Taiwan og Tibet var en del af Kina. En repræsentant for bystyret sagde dengang, at man ikke ville lade sig undertrykke af Kinas autoritære regime.

Trods udbygningen af det økonomiske samarbejde mellem Tjekkiet og Kina er forholdet anspændt. Således har Kina aflyst besøg af flere orkestre fra Prag, som skulle have optrådt i landet.   

Share This