Store skader på rørledninger Nord Stream 1 og 2, hvem står bag?

Nord Stream 2 Foto: Samuel Bailey

Ukraine/Rusland: Mandag registrerede svenske og danske målestationer massive undervandseksplosioner på steder, hvor gas efterfølgende begyndte at lække fra Nord Stream-gasrørledningen, skrev Reuters tirsdag.

Skader på Nord Stream 1- og Nord Stream 2-gasrørledningerne i deres undervandsdele forårsagede et pludseligt trykfald i rørledningerne. Tirsdag rapporterede eksperter, at der højst sandsynligt er tale om sabotage, altså at skaden ikke var tilfældig.
“Vi kan ikke forestille os et scenarie, der ikke inkluderer et målrettet angreb,” sagde en kilde, der er bekendt med resultaterne af undersøgelsen fra de føderale sikkerhedsmyndigheder og den tyske regering. Alt taler imod tilfældigheder,” sagde en kilde til Tageszeitung.
.
Et angreb på havbunden er alt andet end nemt, bemærker Der Tagesspiegel med henvisning til sikkerhedskilder og siger, at sådan et angreb skulle udføres af specialstyrker. For eksempel havdykkere eller en ubåd.


Ukrainerne pegede finger mod russerne, men Der Tagesspiegel skriver, at der er spekulationer om, at ukrainske eller ukrainsk-forbundne styrker kunne stå bag angrebene. Med gasrørledningerne midlertidigt lukkede, kunne gassen til Tyskland og andre centraleuropæiske lande kun ledes gennem Jamal-gasrørledningen og det ukrainske gasrørledningsnetværk. Den anden mulighed er, at rørledningen kunne være blevet beskadiget af Rusland. Nedlukning af gasrørledninger vil øge usikkerheden på markederne yderligere, og prisen på gas kan stige i vejret. Den europæiske energikrise ville således blive endnu dybere.

“Gaslækagen” fra Nord Stream 1 er intet andet end et terrorangreb planlagt af Rusland som en aggressionshandling mod EU. Rusland ønsker at destabilisere den økonomiske situation i Europa og skabe panik inden vinteren. Kampvogne til Ukraine er det bedste svar og investering i sikkerhed,” skriver Mykhajlo Podoljak, rådgiver for den ukrainske præsident, på Twitter. ota

Share This