Ad

Stor demonstration mod navneaftale i Makedonien, politiet bruger tåregas

Skopje søndag aften Foto: Tetova Sot

Makedonien(VIDEO): Flere hundreder mennesker demonstrerede søndag i Makedoniens hovedstad Skopje imod navneaftalen mellem Grækenland og Makedonien, som de to landes premierministre underskrev søndag, skriver AP.

Det makedonske politi måtte bruge tåregas for at hindre demonstranterne i at indtage til parlamentsbygningen. Syv politimænd og tre demonstranter meldes såret, mens 11 personer er blevet anholdt.

Ifølge aftalen skal Makedonien, hvis officielle navn i dag er FYROM (Tidligere jugoslavisk republik Makedonien), fremover hedde Republikken Nordmakedonien, både ved udenrigs- og indenrigspolitiske anliggender. Det kræver eksempelvis ændringer af den makedonske forfatning, men også eksempelvis udskiftning af alle historie lærebøger i de makedonske skoler.

Den nye navneaftale giver Makedonien mulighed for at søge medlemskab af NATO og EU og skal ifølge EU’s højtstående repræsentant for udenrigsanliggender Federica Mogherini inspirere andre lande i regionen.

Navneaftalen er dog langtfra trådt i kraft, da den kræver ratificering i både det græske og makedonske parlament, samt skal til folkeafstemning i Makedonien. Den makedonske præsident Gjorge Ivanov har desuden varslet, at han ikke vil underskrive aftalen, som ifølge ham er i strid med Makedoniens interesser. ota