Steve Bannon i Budapest

Steve Bannon i Budapest Foto: Elekes Andor

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ungarn: Steve Bannon, tidligere rådgiver for Donald Trump og aktivist på den amerikanske højrefløj, har i de seneste måneder været på rundrejse i Europa og støttet højrepopulistiske partier. I sidste uge var han således i Budapest, hvor han tog del i en konference med deltagere fra Visegradlandegruppen under overskriften ”Europas Fremtid”. Her holdt han en tale over temaet ”USA først og indflydelsen i Centraleuropa”.

Også Douglas Murray, højre-nationalistisk forfatter, holdt tale. Konferencen fandt sted under Visegradgruppens auspicier, men kun Ungarn sendte højtstående folk. Visegrad-samarbejdet vurderes højt i Fidesz, men Tjekkiet og Slovakiet holder den højrenationale fane en del lavere end Ungarn og Polen. Bannon har kaldt Orbán ”patriot og helt”. Han har også holdt møder med det tyske AfD og talt på det franske Front Nationals kongres. I løbet af ugen har andre prominente (måske berygtede) højrenationale gæstet Ungarn, fx Milo Yiannopoulos, kendt som kommentator i USA.

Ved valget i april genvandt Orbán regeringsmagten og fik et 2/3 flertal i parlamentet. De andre partier, også det mere højrenationale Jobbik har efter valget skiftet flittigt ud på lederposterne. I Socialistpartiet har ikke mindre end fem personer meldt sig som formandskandidater. Ved formandsvalget i Jobbik vandt den moderate Tamás Sneider knebent over den mere højreradikale László Toroczkai, men partiet er delt og reelt kun et skridt fra en regulær deling, måske med oprettelse af et nyt og mere højreradikalt parti med markant xenofobisk og antiroma ideologi. Toroczkai har eksempelvis krævet forbudet berygtede Ungarske Garde ophævet. 

Share This