Status på Ukraine: Teatertorden over Donbass?

Foto: Youtube-CC-BY

Foto: Youtube-CC-BY

Af Uffe Gardel

UffeUkraine: Af en eller anden mærkelig grund er man begyndt at skyde igen i Donbass. Hver dag meldes om massevis af beskydninger. Ukrainerne tæller 60, 70 eller flere beskydninger dagligt, og, fortæller forsvarsministeriet.

Der skydes med alle slags våben, lige fra finskytterifler til tunge ”ulovlige” våben; alt fra 100 millimeter i kaliber og opefter for længst skulle være trukket tilbage fra fronten i henhold til Minsk-aftalen.

Oprørerne siger nærmest det samme om ukrainerne; så sent som i dag, mandag, meldte Donetsk-republikkens ”forsvarsministerium” om ukrainsk beskydning med kaliber 120 millimeter.

Ukraine offentliggør dagligt tabstal, og der er mærkeligt få tab. I den seneste uge har der kun været meldt om tre dræbte ukrainske soldater, men i snit en håndfuld sårede pr. dag.

Der er også sårede og dræbte blandt de civile og oprørssoldaterne, men tilsyneladende her heller ikke ret mange.

OSCEs observatørmission er dog bekymret. Chefobservatør Ertugrul Apakan sagde allerede torsdag, at der var tale om det højeste antal krænkelser af våbenhvilen siden september sidste år, og at det især var bekymrende at der blev brugt tungt artilleri og morterer. Bekymringen blev næppe mindre, da OSCEs egne folk to døgn senere selv blev beskudt ved frontlinjen, cirka 80 kilometer nord for Donetsk by.

Hvad I himlens navn er det, der foregår? De sædvanlige kilder bestående af analytikere og iagttagere er tavse. Ukraines forsvarsministerium sagde for nogle dage siden at oprørerne klart havde til hensigt at presse de ukrainske styrker tilbage. Sakhartjenko, “premierministeren” for Donetsk-republikken, var ude at sige i dag, at så snart man har fået erobret Mariupol, helt nede sydpå, så vil krigen hurtigt slutte. På den anden side, så har han sagt så meget i tidens løb. Og de voldsomme artilleridueller er foregået alle mulige steder langs fronten; bestemt ikke kun ved Mariupol.

Nå, her til aften mandag meddeler Ukraines forsvarsministerium, at beskydningerne fra oprørsstyrkerne har været meget mindre intenstive i dag. En lokal i Mariupol tweetede ligeledes her til aften, at skydningen i dag var mindre voldsom, men til gengæld varede længere. Måske er det hele teatertorden – for at drille ukrainerne midt i deres regeringskrise, for eksempel.

Share This