Status på Ukraine. Putin på vej ned fra træet?

Vladimir Putin  Foto: Kremlin

Vladimir Putin Foto: Kremlin

Af Uffe Gardel

UffeUkraine/Rusland: Putin personligt kunne selvfølgelig ikke drømme om at kravle ned fra noget, træ. Men han har sendt en af sine folk, udenrigsminister Lavrov – som gav en pressebriefing mandag.

Umiddelbart kom Lavrov bare med det sædvanlige fra Moskva: Hvorfor misforstår I os dog alle sammen, vi vil jo bare fred.

Men der var to små ting, jeg bed mærke i. To bittesmå ting:

For det første omtalte Lavrov i hvert fald en enkelt gang den ukrainske regering som ”den ukrainske ledelse”. Det er sandelig et fremskridt. Nabolandets lovlige og af hele verden anerkendte regering plejer Lavrovs eget ministerium at omtale som ”magthaverne i Kiev”. Så det går da fremad. Lavrov er så småt ved at indstille sin sprogbrug på, at det altså ER denne her regering der sidder i Kiev, og ikke lige den han og Putin kunne ønske sig.

For det andet: Vi hørte ikke mere fra Lavrov om de mange fantasifulde forklaringer på MH17s styrt, som Rusland har givet verden, både officielt fra det russiske forsvar, og uofficielt via Kreml-loyale medier. Således heller ikke en lyd om den seneste forklaring fra Rusland: At det alligevel var ukrainerne der nedskød flyet, på grund af en teknisk fejl under en øvelse. Denne forklaring blev sat i omløb i fredags, men stort set ignoreret verden over – undtagen i danske Jyllands-Posten, som refererede den. Lavrov valgte at lade den ligge ligge, så han følger altså med i hvad der virker på os i Vesten, og hvad der ikke virker. Alt hvad han sagde om MH17, kunne koges ned til et ønske om at få offentliggjort flyets samtaler med de ukrainske flyveledere. Det er et beskedent ønske, og mon ikke han får det opfyldt af den internationale undersøgelse.

Jo, jeg tror minsandten at ”magthaverne i Moskva” er på vej ned fra træet.

Lavrov er i hvert fald. Det er dejligt. Så kan man godt leve med hans tirader om at Rusland kun vil fred, selv om alle ved at Rusland leverer krigsmateriel til oprørerne i Ukraine.

Share This