Statue af sovjetisk marskal i Prag blev forsynet med historiske kendsgerninger

Statuen af marskal Konjev i Prag Foto: SJu

Tjekkiet: Statuen af den sovjetiske marskal Ivan Konev i Prag blev i anledning af 50-års dagen for Sovjetunionens invasion af Tjekkoslovakiet forsynet med en ny tavle. Tavlen fortæller udover Konevs rolle under anden verdenskrig og befrielsen af Tjekkoslovakiet også om Konevs rolle under opstanden i Ungarn i 1956 og om invasionen i Tjekkoslovakiet, skriver tjekkiske medier.

Ifølge viceborgmester i Prag 6, hvor statuen står, har den russiske ambassade forsøgt at forhindre opsætning af tavlen. I første omgang ved at påstå at statuen er en krigsgrav og dermed urørelig, efterfølgende ved at tilbyde penge til vedligeholdelse af statuen. Begge dele blev afvist af rådhuset i Prag 6.

Ifølge Jan Lacina var informationerne på tavlen ikke i overensstemmelse med sandheden.

”Tidligere stod der på tavlen, at Den Røde Hær befriede Prag den 9. maj. Det er ikke helt rigtigt, russiske soldater kom dagen efter kapitulationen, i slutningen af Prags opstand, selvom der naturligvis fortsat var tysk militær her. Statuen af marskal Konev og den oprindelige tavle stammer fra 1980. På det tidspunkt kendte man alt til Konevs historie, statuen var derfor ikke et produkt af en spontan tak til Den Røde Hær. Det var et bevis på det sovjetiske imperiums ekspansionslyst. Var der i 1946 eller 1948 blevet opsat en mindetavle for Den Røde Hær, ville de fleste ikke have noget imod det, siger Jan Lacina til Echo24.

Tavlen ved Konev-statuen beskriver også 1956, hvor Konev var med til at knuse opstanden i Ungarn. Hans rolle ved opbygningen af Berlinmuren i 1961 samt hans rolle ved invasionen i Tjekkoslovakiet. ota

Share This