Ad

Statue af sovjetisk general skaber problemer i Prag

Statuen af marskal Konen i Prag Foto: SJu

Tjekkiet: En statue af den sovjetiske frontgeneral Ivan Konev, som var marskal for Den Røde Hær som 9. maj 1945 befriede Prag, skaber uoverensstemmelser mellem myndighederne i Prag og ambassadørerne fra tidligere sovjetiske republiker. Prag 6, hvor statuen står, ønsker at forsyne en tavle ved siden af statuen med yderligere oplysninger om Konev. Konev har nemlig, udover at deltage ved befrielsen af Prag også deltaget ved andre, mindre heltemodige gerninger. Heriblandt ved undertrykkelsen af revolutionen i Ungarn i 1956, ved opførslen af Berlinmuren i 1961 samt har været med til at planlægge den sovjetiske invasion i Tjekkoslovakiet i 1968.

Det er disse oplysninger myndighederne i Prag ønsker at tilføje på tavlen, men det mener ambassadørerne fra Rusland, Hviderusland, Kasakhstan, Armenien og Aserbajdsjan i Tjekkiet, som har protesteret til Tjekkiets udenrigsministerium, er “et forsøg på at omskrive historien” .

Borgmester i Prag 6, Ondrej Kolar, undrer sig ifølge tjekkiske medier over ambassadørernes reaktion. Han forstår ikke, at ambassadørerne føler sig stødt over, at man i Prag forsøger at rette op på noget, som han betegner som fortidens synder.

“Statuen er rejst i tiden under Sovjetunionen, og det der står på skiltet svarer til det, siger han.

Han mener dog, at det er Prag 6, som ejer statuen og som sådan også bestemmer over den. Ambassadørerne skal derfor ikke blande sig i de lokale myndigheders beslutning.

“Efter min mening burde Rusland i første omgang sige undskyld for at landet blander sig i et lands interne anliggender, altså Tjekkiets, og efterfølgende holde helt op med det pjat, siger Ondrej Kolar ifølge magasinet Tyden. ota