Ad

Stadig “kold krig” mellem Duda og Kaczynski

Jaroslaw Kaczynskis Foto: M. A. Cholewicz

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: I juli nedlagde præsident Andrzej Duda uventet veto mod to af regeringens forslag på retsområdet, loven om Højesteret og om den særlig retskomite KRS. Han lovede dengang at komme med egne alternative forslag, og det er nu sket. Og de lægger på ingen måde op til borgfred mellem Duda og Kaczynski.

Tværtimod oplever vi det der, med Stanilsaw Janeckis ord (i “Do Rzeczy”) bedst kan betegnes som “kold krig” eller “hverken krig eller fred”. Om det ender med et kompromis mellem præsidenten og regeringen ved vi i skrivende stund ikke, men det kan blive svært.

Alternativet er åben krig mellem præsidenten og regeringen eller, at både præsidentens og regeringens forslag vil afgå en stille død i en kommission eller et parlamentsudvalg. Problemet er, at regeringen fremstår spillet,  opdelt i duer og høge.

Den hårde linje er især repræsenteret i kredsen justitsminister Zbigniew Ziobro. Jaroslaw Kaczynski og PiS er især utilfreds med, at præsidentens forslag ikke lægger op til en øjeblikkelig udskiftning og nybesættelse af samtlige medlemmer af Højesteret og KRS, og at præsidenten (og parlamentet) får flere beføjelser i forbindelse med kommende personudnævnelser på bekostning af justitsministeren og anklagemyndigheden (“rigsadvokaturet”).

Derudover indeholder præsidentens forslag kontroversielle formuleringer om fx muligheden for  “borgerinitiativ” i forbindelse med udnævnelser og oprettelse af en ny “ekstraordinær” klageinstans. Oppositionen er heller ikke begejstret for præsidentens udspil. Den mener, at flere dele er i modstrid med forfatningens princip om magtens adskillelse.