Ad

SPD nu lige så stort som CDU/CSU

Martin Schulz. Foto: Olaf Kosinsky/Skillshare.eu

Martin Schulz. Foto: Olaf Kosinsky/Skillshare.eu

Af Uffe Gardel

UffeSå har vi den første meningsmåling, hvor SPD får lige så stor tilslutning som unionspartierne CDU/CSU.

Den er offentliggjort i Bilds søndagsudgave, og den giver hver af de to store folkepartier eller partigrupper tilslutning fra 33 procent af vælgerne. I en række målinger indtil nu har SPD været næsten lige så stort som CDU/CSU, men nu står de to partier for første gang altså lige.

Desuden kommer FDP tilbage i Forbundsdagen med seks procent. De øvrige mindre partier, som kommer ind, er De Grønne (7 procent), die Linke (6 procent) og AfD (6 procent).

Der er tradition for, at største parti stiller med forbundskansleren. Så taget efter pålydende viser målingen, at Martin Schulz lige så godt kan blive forbundskansler som Angela Merkel. Nok så interessant er, at målingen er foretaget mens der var landdagsvalg i Saarland; et valg som gav SPD en lille, men uventet tilbagegang, og en stor  og uventet fremgang til CDU. Men den tendens ser ikke ud til at holde på landsplan.

En Forbundsdag sammensat som den nye meningsmåling ville indebære, at den store koalition var nødt til at fortsætte. Det er politisk nærmest utænkeligt at danne regering på grundlag af de to yderpartier die Linke og AfD. Det flertal der skal dannes, skal dannes blandt de to store og de to små midterpartier – De Grønne og FDP. De små midterpartier er imidlertid så små i målingen, at der lige akkurat ikke vil kunne dannes et flertal bestående af ét stort og de to små partier.

Så de røde og de sorte kan blive tvunget til at fortsætte i den uelskede store koalition. Men hvem kommer til at stå i spidsen? Og hvad gør Angela Merkel, hvis det ikke er hende, der står i spidsen? Et godt gæt er, at hun så forlader politik. Med andre ord: Kommer der flere målinger som denne, vil man i CDU for alvor begynde at overveje hvem der skal følge efter Merkel som partileder, for de spørgsmål kan blive aktuelt om mindre end et halvt år.