Soros` universitet forlader Budapest

Indgangen til CEU i Budapest Foto: Ota Tiefenböck

Ungarn: Det Centraleuropæiske Universitet (CEU) besluttede lørdag at flytte fra Budapest til Wien, meddeler det ungarske tv RTL. Universitet har indkaldt til et pressemøde mandag.

CEU stillede et ultimatum om garantier af akademisk frihed over for den ungarske regering. Disse skulle blive meddelt universitetet senest 1. december. Ifølge RTL, som citerer en anonym kilde fra regeringspartiet, har CEU ikke fået noget svar. Ungarns regering beskæftiger sig ifølge kilden ikke med ultimater.

CEU vil fortsætte sine aktiviteter i Wien. De kommende elever vil fra 2019 studere i Wien. De som påbegyndte studierne i Budapest, får lov til at afslutte deres uddannelse i Budapest.

Det er ikke første gang universitet skal flytte. CEU blev grundlagt i 1991 dengang i både Budapest og Prag. I 1996 blev Prags afdeling flyttet til Budapest på grund af uoverensstemmelser med den daværende tjekkiske regering under ledelse af Vaclav Klaus. Den tjekkiske regering afviste dengang at betale for CEUs husleje og lønninger. ota

Share This