Solsjenitsyn får et museum i Moskva

Aleksander Solsjenitsyn Foto: Evstafiev

Rusland: Den russiske forfatter og dissident Aleksander Solsjenitsyn får et museum i Moskva. Det sker i anledning af 100 år for Solsjenitsyns fødsel, skriver russiske medier.

Det nye museum er blevet etableret i den lejlighed, han blev arresteret i begyndelsen af 1970`erne.

Under 2. verdenskrig var Solsjenitsyn officer i den røde hær; men nogle kritiske bemærkninger om Stalin i breve betød, at han blev sendt i fangelejr (Gulag). Flere af hans bøger, såsom En dag i Ivan Denisovitjs´ liv og I den første kreds, bygger på hans personlige erfaringer fra tiden der. ota

*Da Solsjenitsyn var blevet en berømt forfatter, forsøgte han at leve op til det, som han opfattede som en vigtig opgave for en stor forfatter: At være samfundets levende og åbenmundede samvittighed. Forholdet til magthaverne blev værre og værre, og efter i 1974 at være udvist af Sovjetunionen levede han i eksil. Før han havde taget stilling til fremtidigt bosted, besøgte han flere lande, deriblandt Danmark og Norge for at vurdere, om han ville slå sig ned i det pågældende land. Det blev Vesttyskland, hvor han boede hos vennen Heinrich Böll, senere i Schweiz og til sidst i Vermont i USA. I eksilet blev han af såvel højre som venstrefløjen hyldet for sin protest imod sovjetstyret. Men da han efter nogen tid begyndte at kritisere den vesterlandske levevis, dalede hans popularitet i Vesten.Fire år efter Sovjetunionens sammenbrud vendte han tilbage til Rusland. Som en russisk nationalist udviklede han sig nu til en skarp kritiker af det moralske forfald, de vesterlandske værdier, som hans land gav i bytte for liberalisme. Han kritiserede ikke kun den vestlige verden på grund af den omsiggribende materialisme, men også på grund af Vestens geopolitiske modstand mod Ruslands afvisning af NATO’s bombning af Serbien under Kosovo-krisen, marts 1999. (kilde wikipedia)

Share This