Slovakisk russofili bekymrer Ukraine

Borgen i den slovakiske hovedstad Bratislava Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ukraine/Slovakiet: I midten af juli kunne slovakiske medier rapportere om et besøg, som en gruppe af slovakiske parlamentarikere og forretningsfolk aflagde på Krim, i alt 4 parlamentarikere og 10 forretningsfolk ledet af den uafhængige parlamentariker Peter Marcek.

Til det russiske Izvestia udtalte Marcek, at han anser Krim som en del af Rusland. Det i sig selv er en provokation, set fra Kijev. Værre var, at delegationen valgte at rejse til halvøen via Moskva, hvilket er i strid med ukrainsk lovgivning.

Ukraines ambassadør i Bratislava advarede i stærke vendinger mod rejsen og understregede, at medlemmer af delegationen som straf kan blive forhindret i at rejse til Ukraine. Kendsgerningen er, at de pro-russiske holdninger generelt er meget udbredte i Slovakiet.

Iflg. meningsmålinger ser 75 pct. af den slovakiske befolkning Rusland som en ”partner” og mener også, at Rusland bør inddrages i de europæiske sikkerhedsstrukturer. Også den russiske ambassadør i Slovakiet blandende sig i debatten om rejsen til Krim, naturligvis med de stik modsatte holdninger målt i forhold til den ukrainske ambassadørs udtalelser.

Parlamentets formand Andrej Danko tog skarpt afstand fra den ukrainske ambassadørs udmelding. Danko er formand for det Slovakiske Nationale Parti, der er ret pro-russisk og hans parti en del af den slovakiske regering.

Olha Vorozhbyt skriver i ”Ukrainian Week”, at Slovakiet er et af Ukraines nabolande, derfor er de pro-russiske holdninger i Slovakiet ekstra bekymrende.

Det har vakt stor opsigt, at den kendte russiske motorcykelbande ”Natteulvene” har åbnet deres egen base i Slovakiet, og at der er oprettet en særlig afdeling af ”Natteulvene” i Slovakiet.

Det slovakiske udenrigsministerium er bekymret, præsident Andrej Kiska særdeles kritisk, men fra det slovakiske udenrigsministerium lyder, at medlemmerne af ”Natteulvene” ikke har foretaget sig noget ulovligt. Gruppen kan dog ikke drage videre til andre EU-lande.

Share This