Slovakiets premierminister melder ud inden afrejse til Ukraine: Ukraine er et korrupt land

Slovakiets premierminister Robert Fico Foto: MGlen

Slovakiet/Ukraine: Den slovakiske premierminister Robert Fico sagde lørdag, at han i dag vil mødes med sin ukrainske kollega Denys Smyhal i Uzhgorod og vil overdrage ham en liste over humanitær bistand, som Slovakiet er villig til at yde til Ukraine. Fico har meddelt, at han også vil fortælle Smyhal, at Slovakiet er imod levering af våben og ammunition til Ukraine og også imod Ukraines optagelse i Den Nordatlantiske Alliance, som han agter at nedlægge veto mod.

Fico beskrev Ukraine som et korrupt land, hvor vestlig bistand går tabt og erklærede, at Kievs bestræbelser på at befri territorier besat af Rusland er fuldstændig urealistiske. Slovakiet vil heller ikke støtte optagelse af Ukraine i EU, medmindre landet opfylder alle betingelser for medlemskabet.

”Når det kommer til at blive medlem af EU, respekterer vi det, men Ukraine skal opfylde betingelserne, et land, der ikke opfylder nogen af kravene, skal ikke tilslutte sig unionen politisk. Jeg vil fortælle ham, at jeg er imod Ukraines medlemskab af NATO, at jeg vil nedlægge veto og blokere det, fordi det vil være et grundlag for tredje verdenskrig og intet andet, sagde den slovakiske premierminister.

“Ukraine er ikke et suverænt, uafhængigt land, Ukraine er siden 2014 under absolut indflydelse af USA – og her begår EU en kæmpe fejltagelse, idet det ikke ønsker at bevare et suverænt syn på Ukraine og kun accepterer, hvad USA siger,” bemærkede han.

Ifølge den slovakiske premierminister skal krigen ende med et kompromis, der vil være “meget smertefuldt for begge sider.” “Hvad venter ukrainere på? At russerne vil forlade Donbas og Luhansk, eller at de vil forlade Krim? Det er trods alt urealistisk, sagde han. Ifølge ham kan konflikten ikke løses militært, og en forlængelse af den vil blot styrke Ruslands position.

Dagbladet Ukrainska pravda kommenterede udtalelserne som “en skandale”. “Jeg skammer mig over sådan en premierminister,” sagde lederen af ​​den slovakiske opposition, Michal Šimečka.

Ifølge den slovakiske regerings kontor skal Fico efter mødet med Smyhal rejse til Tyskland. I Berlin skal han mødes med forbundskansler Olaf Scholz. ota

Share This