Ad

Slovakiets nu tidligere udenrigsminister: Et særsyn i europæisk politik, Europa burde have flere af

Miroslav Lajcak Foto: EU2016 SK

Af Ota Tiefenböck

Debat: Slovakiets udenrigsminister Miroslav Lajcak valgte fredag at træde af som Slovakiets udenrigsminister. Grunden til Lajcaks fratræden er, at han ikke kunne forene sig med, at Slovakiets regering valgte ikke at underskrive FN migrationsaftale. Miroslav Lajcak, som støtter aftalen, begrunder sit valg med, at “hans egen samvittighed og overbevisning er vigtigere for ham, end taburetter.” Ingen danske medier, udover Mr. East, har vurderet Miroslav Lajcaks fratræden, som interessant nok for danske læsere. 

Det er sådan set ikke mærkeligt. Slovakiets udenrigsminister, der går af, er ikke noget der skaber overskrifter i Danmark. Slovakiet er desuden et land, danske medier ikke ser som interessant for danske læsere. Havde det været eksempelvis udenrigsminister i Luxembourg, havde det naturligvis været noget helt andet.

Danske medier overser dog en vigtig ting: Miroslav Lajcak er et særsyn i europæisk politik og burde tjene som inspiration for tidens europæiske politikere.

At stå fast ved sin politiske overbevisning, uanset hvad den er, og tage konsekvenser af de beslutninger man træffer eller kæmper for, er desværre blevet et særsyn i europæisk politik, hvor politikere ændrer holdning sådan som vinden blæser og mere eller mindre alle optræder populistisk.

Miroslav Lajcak er en af Slovakiets mest fremtrædende, højtprofilerede og dygtigste politikere og fortjener derfor ikke blot omtale på grund af sin handling, men især på grund af sin høje moralske niveau. Det ville være skønt, hvis vi i Europa havde flere politikere af hans niveau samt at vi havde medier, som vil fortælle os om personer af hans kaliber.

Kommentarer

Tagged with