Slovakiets eksemplariske håndtering af corona uden omtale i medierne

Foto:Pixabay

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Slovakiet: I medierne i det ”gamle” Europa bliver det ”ny” Europa, landene i Central-og Sydøsteuropa, meget ofte kaldt ”problematiske”, kendetegnet ved illiberalisme og korruption og mangel på solidaritet fx når det gælder modtagelse af flygtninge og følge EU’s beslutninger og hjælpe de rigere men kriseramte økonomier i Sydeuropa.

Slovakiet har fået rigtig megen negativ omtale på grund af mordet på journalisten Jan Kuciak. Landet er blevet beskyldt for ”fascisme” med henvisninger til Kotleba’s parti Folkepartiet Vort Slovakiet. Succeshistorierne omtales yderst sjældent, selv om der er rigtig mange af dem, konstaterer Jacek Pawlicki i en analyse i det polske ”Polityka” (25.-31.5.20).

Håndteringen af corona krisen er ét blandt mange eksempler. Slovakiet har 5.5 mio. indbyggere, omtrent samme antal indbyggere som Danmark. Indtil nu er kun 1.500 smittet mod 11.500 i Danmark, og kun 25 er døde. Antallet af døde pr. indbygger er det laveste i Europa, på blot 5- I Belgien er tallet 792, i Spanien 589 og i Italien 528 iflg. En opgørelse for en uges tid siden. 

På globalt plan konkurrerer USA og Rusland om at håndtere krisen allerværst. Slovakiet derimod greb hurtigt og effektivt ind over for smitten, hvilket iflg. eksperter i meget høj grad har bidraget til det lave smittetal. Polen og Tjekkiet ligger også pænt i statistikken. De greb ind noget senere, hvilket gav sig udslag i noget større smittetal end i Slovakiet.

Indgrebene over for coronaen i Slovakiet blev påbegyndt 16. marts, dvs. under den forrige regering ledet af Peter Pellegrini, der fungerede frem til 29. februar. Grænserne og skolerne blev lukket ned og kun fødevarebutikkerne holdt åbent. Folk måtte dog godt forlade deres hjem for at drage på landet til deres sommerhuse (”datchaer”).  Fra 13. marts viste ingen politikere eller journalister sig offentligt uden at bære ansigtsmasker. Slovakiske læger anbefalede allerede i februar måned, at alle borgere skulle bære ansigtsmasker.

Pellegrini har fået stor ros for sin hurtige håndtering af krisen. Den ny regering der fulgte efter, ledet af Matovic ’ parti OLaANO, befandt sig i udgangssituationen i en særdeles vanskelig situation. Hverken Matovic eller ministrene havde erfaring i at styre og administrere og slet ikke i krisesituationer. Matovic satte alt på ét bræt og koncentrerede sig helt om at få bekæmpet pandemien.

Men meningsmålinger viser, at dette ikke har været en ubetinget succes, at dømme efter vælgeropbakning. De fleste slovakker mener, at Pellegrini håndterede krisen bedre end Matovic. Det kan være én af flere årsager til, at Pellegrinis nyoprettede politiske parti har fået en flot start. Imeningsmålingerne ligger hans nye parti side om side med Matovic’ OLeANO, det største regeringsparti.   

Share This