Slovakiet, meningsmåling bringer seks partier i parlamentet

Borgen i den slovakiske hovedstad Bratislava Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Slovakiet: Seks partier har udsigt til at få mandater i parlamentet, hvis der var valg i Slovakiet nu. Det viser den seneste måling fra instituttet Focus.

Smer-SD der lige nu er største regeringsparti står til 21.7 pct.  det socialliberale og pro-europæiske ”Koalitionen PS. ”Sammen” (”Koalicia PS a Spolu”), der er nært knyttet til den liberale præsident Zuzanna Caputová får 13.3 pct., det yderliggående højreparti Kotleba-LSNS 10.6 pct, det populistiske Sme Rodina Noris 7.2 pct. Det kristelige KDH 6.9 pct.. det nationalistiske SNS (”Frihed og Solidaritet”) 6.8 pct., bevægelsespartiet OLaNO 6.8, eks-præsident Andrej Kiska’s ”For Folket (”Za Ludi”) står til 6.5 pct. og det liberale SaS 6.4.

De to partier der appellerer til det ungarske mindretal, Most-Hid og SMK-MKP, er begge under spærregrænsen på 5 pct. Kort sagt, vi oplever en meget stor spredning på partier og med mange partier omkring de godt og vel 6 pct.

Det var svært at få dannet regering i Slovakiet efter sidste valg. Det ser lige nu ikke ud til at blive spor nemmere ud efter valget i 2020. Slovakisk politik er stærkt polariseret.

Mange i EU ønsker en liberal regering etableret i Slovakiet, ved præsidentvalget fik Slovakiet en liberal pro-EU valgt (Caputová). De to erklærede liberale partier ”Koalicia PS a Spolu” og ”Za Ludu” får i målingen sammen knap 20 pct., og sammen med OLaNO omkring 27 pct. Skal de danne regering må de i hvert fald have det kristelige KDH og det liberale SaS med.

At det erklærede socialdemokratiske Smer-SD også efter næste valg vil stå i spidsen for en bred heterogen regeringskoalition er ikke umuligt, men det bliver sværere, hvis det ungarske Most-Hid ikke klarer spærregrænsen. 

Share This