Slavi Trifonov, Bulgariens svar på Volodymyr Zelensky

Trifonov Foto- Tnvsjk2013

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Bulgarien: At TV-stjerner stiller op ved valg og får pladser i parlamentet, typisk på en anti-establishment platform, er velkendt. Nu er turen kommet til Bulgarien. Ved valget for nylig opnåede TV talkshowværten den 55-årige Stalinslav Trifonov, også kaldt ”Slavi”, ikke mindre end 19 pct. af de afgivne stemmer med sit parti, på engelsk kaldt ”There is such a party ”, med reference til hans talkshows. ”There is such a Nation”.

Det blev opretttet i 2019 i kølvandet på en større korruptionsskandale.  Bojko Borissovs parti GERB har i det sidste årti været den dominerende politiske kraft i Bulgarien. Det kan være slut nu. GERB gik markant tilbage ved valget, ned til omkring 24 pct., men får som største parti til opgave først at prøve at få stablet en regering på benene.

Trifonovs parti er ”kongemager” og kan meget vel bestemme, hvem der i sidste ende skal have regeringsmagten. Partiet, ”There is such a party”, er et protestparti, er et anti-establishment parti i stil med Volodymyr Zelenskyj’s ”Folkets Tjener” i Ukraine, Beppe Grillos Femstjernede Bevægelse Italien og Donald Trump´s i USA. Partiprogrammet er svagt. Som Ukraines Zelenskyj slår Trifonov på bekæmpelse af korruption. Derudover ønsker han alle partitilskud afskaffet, antallet af parlamentsmedlemmer reduceret til det halve samt indført flere sociale tilskudsordninger. Han slår ikke som andre yderpartier på modstand mod EU og på mindretalsproblemerne, derfor er han ret populær blandt romaer.

Trifonov erkender, at det høje stemmetal et godt stykke ad vejen skyldes, at mange ældre vælgere blev hjemme på valgdagen grundet corona pandemien. De ældre stemmer i højere grad på de ”gamle” partier, GERB og Socialistpartiet. Trifonov startede sine sene talkshow og satireprogrammer helt tilbage i 1990 og standsede først med dem i 2019. Han oprettede sit eget band, kaldt KU-KU. Han er født i byen Pleven i det nordlige Bulgarien, rejste til hovedstaden Sofia i 1985.

Bulgarien er EU’s fattigste land, med den laveste score, når det gælder korruption og mediefrihed. Bulgarien blev som Rumænien medlem af EU i 2007. Til trods for den høje korruption og lave mediefrihed har Borisovs regeringer ikke voldt Bruxelles samme politiske problemer som Polen og Ungarn. Men det politiske kaos, som valget har udløst, hilses bestemt ikke velkommen i Bruxelles.

Share This