Slagtning af syge køer i Polen skaber vrede i Tjekkiet og Slovakiet

Illustrationsfoto: Thomas Bjørkan

Slovakiet/Tjekkiet: Skandalen fra et polsk slagteri i Mazowiecke Region (området omkring Warzsawa) skaber vrede i Tjekkiet og Slovakiet. Begge lande havde iværksat en større undersøgelse af, hvorvidt kødet fra slagteriet kunne være eksporteret til landene. Undersøgelsen viste, at kødet fra det pågældende slagteri hverken er blevet eksporteret til Tjekkiet eller Slovakiet. Det stiller den tjekkiske landbrugsminister Miroslav Toman sig dog ikke tilfreds med.

“Onsdag vil jeg indkalde den polske ambassadør og vil forlange et officielt standpunkt samt hvad den polske side har tænkt sig at gøre, siger han.

Ifølge det tjekkiske nyhedsbureau CTK efterlyser polske slagterier ligefrem syge køer, da disse kun koster en femtedel af prisen af en sund ko og dermed giver større avance for slagterierne. 

Slovakiske kontrolmyndigheder har efter udsendelsen på TVN24 indført en udvidet kontrol af især frisk og frosne kød.

Tjekkiske og slovakiske kontrolorganer har i forvejen dårlige erfaringer med madvarer fra Polen, da de ofte ikke overholder de lovmæssige bestemmelser.

Polen er en af EU`s største kødeksportører. I 2017 blev 415.000 ton af polsk oksekød eksporteret  til andre EU lande. ota

Share This