Skripal sagen minder mere om en fantasy fiktion end virkelighed

 

 

Af Ota Tiefenböck

Den britiske premierminister Theresa May meddelte kort efter angrebet på den russiske dobbeltagent Sergej Skripal, at Skripal og hans datter blev forgiftet med nervegas ved navnet novitjok. Novitjok blev udviklet i Rusland og er ifølge eksperterne en nervegift som er ekstrem giftig. Så giftig, at der kun skal ganske små mængder til, at den er dødelig. Theresa May og den britiske udenrigsminister meddelte, at det er Rusland, der står bag angrebet på Skripal.

– Der findes flere typer Novitjok, men fælles for dem er, at der kun skal få milligram til, før en person bliver syg af stoffet, og lidt større mængder til, før man kan dø af det, fortalte Jan Steen Jensen, som er specialkonsulent ved Beredskabsstyrelsen til Ritzau om den novitjok, der ifølge briterne blev brugt ved angrebet.

Sergej Skripal blev ifølge de britiske myndigheder forgiftet med denne ekstremt giftige gift i sit eget hjem i Salisbury. Efterfølgende gik han sammen med sin datter rundt i byen i flere timer indtil de begge blev dårlige og blev fundet af det britiske politi i en park. Koncentrationen af novitjok i parken, flere timer efter Skripal og hans datter blev angrebet med den, var så høj, at en af politibetjenterne blev indlagt, også forgiftet med novitjok.

En måned senere tyder alt på, at Sergej Skripals datter, efter omgang med denne ekstremt giftige novitjok, hvor kun få milligram er nok til at slå et menneske ihjel, og hvor der ikke eksisterer en modgift, åbenbart er i bedring. Så meget endda, at hun vil udskrives fra hospitalet. Ifølge hende, og de historier der er kommet frem i medierne, er hendes far ligeledes i bedring. Torsdag meddelte britiske myndigheder desuden, at Skripals kat, som flere timer efter novitjok angrebet i lejligheden måtte gå rundt i store koncentrationer af denne ekstrem giftige gift, blev fundet levende. Dog i så dårlig stand, at dyrelægen angiveligt besluttede at aflive den.

Det er desuden kommet frem, at det britiske laboratorium i Porton Down ikke er i stand til at fastslå, hvor giften brugt ved angrebet kommer fra. Det hindrer ikke den britiske sikkerhedsminister, Ben Wallace at sige, at det er “uden for rimelig tvivl”, at Rusland står bag Skripal-attentatet. Britiske efterretninger har med stor sikkerhed sporet giften til et bestemt russisk laboratorium. Ikke med “100 procents sikkerhed”, men med “en høj grad af sandsynlighed.”, siger han.

Undskyld mig, men lyder det hele ikke lige lovligt for fantasifuldt, og bliver denne historie ikke hele tiden bøjet og drejet, men fortsat mangler håndgribelige beviser? Manglende beviser er blevet forsvaret med, at vi har med efterretning at gøre. Briterne kan derfor ikke frigive alle informationer, men alligevel.

Det er blevet farligt at stille den slags spørgsmål i dagens Danmark og jeg risikerer at blive stemplet som Putinist og nyttig idiot. Det er jeg blevet før for den selvsamme forbrydelse, hvor jeg tillod mig at stille spørgsmål. Der er mange, i medierne og på Facebook, da allerede har meldt klart ud, at man ikke skal stille spørgsmål og blot stole på briterne. Gør man ikke det, er man imod de vestlige værdier og Putins nyttige idiot, for at bruge den danske demokratiske debats yndlingsord. Den risiko må jeg tage.

Share This