Skal “små skridts politik” forbedre forholdet mellem USA og Rusland?

Putin hjælper Trump i præsidentvalgkampen Karrikatur: DonkeyHotey

Putin hjælper Trump i præsidentvalgkampen Karrikatur: DonkeyHotey

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2USA/Rusland: USA er ikke lige nu parat til at indlede et egentligt militært samarbejde med Rusland, siger den amerikanske forsvarsminister James Mattis iflg. “Baltic Times”. Men vore politiske ledere, fortsætter han, vil fortsætte dialogen og forsøge at finde frem til et fælles grundlag for at komme videre.

Ruslands forsvarsminister Sergei Sjojgu siger, at Rusland er villig til at arbejde tættere sammen med USA om fx terrorbekæmpelse, og Putin har bedt efterretningstjenesten at arbejde ekstra for, at det kan ske.

Thomas Graham, tidligere rådgiver for George W. Bush jr., og i dag “managing director” for Kissinger associates, inc. og iflg Itar-Tass en mand med tætte forbindelser til Trump og muligvis USA’s kommende ambassadør i Moskva, siger, at en forbedring af forholdet mellem Rusland og USA bedst sker gennem “de små skridts politik” og derefter gradvis  inddrage større og mere komplekse emner.

Et egnet udspil fra Ruslands side, siger han, vil være at standse provokationer mod amerikanske fly og skibe samt nedtone den anti-amerikanske propaganda. Med det som udgangspunkt kan Moskva så præsentere Washington for en ønskeseddel over, hvad USA kan yde til gengæld, fx ophævelse af sanktionerne og aftaler på det militære område.

 

Share This