Skal en polsk kommunistleder have en plads opkaldt efter sig?

Edward Gierek her med USA`s tidligere præsident Jimmy Carter Foto: White House Staff Photographers

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: I byen Sosnowiec med 200.000 indbyggere i Katowice regionen er der stor opbakning til, at regionens tidligere kommunistiske leder og den senere chef for Polens kommunistiske parti, Edward Gierek får en plads (en “rond”) opkaldt efter sig. Der er blevet afholdt en lokal folkeafstemning om det, og den gav næsten 100 pct. opbakning til forslaget, skriver Pawel Reczka i “Gazeta Wyborcza”.

Gierek blev født i en landsby tæt på Sosnowiec. Gierek forbindes med “gyldne år” for både regionen og for byen.

Edward Gierek var Polens partileder i perioden 1970  til 1980, og især de første 5-6 år betragtes som enestående i Polens svære efterkrigshistorie. Derfor har regionen svært ved at bryde helt med arven fra kommunismen. Hovedvej 86 til byen kaldes ligefrem “Gierek-vejen”.

Iflg. rigtig mange gav Gierek Polen et “civilisatorisk og økonomisk løft” efter de grå og triste år under Gomulka. Der blev i bygget veje, oprettet virksomheder, eksempelvis stålværket “Nowa Huta”, hospitaler, nye boliger og meget mere.

Selv Polens reelle leder i dag, Jaroslaw Kaczynski har udtalt sig anerkendende om Edward Gierek’s indsats. Han handlede under vanskelige vilkår (kommunismen), men han gjorde hvad han kunne for at gøre Polen til et “væsentligt land”, har han sagt.

Det polske parlament har vedtaget en lov, der forbyder “propaganda for kommunismen”, men loven er øjensynligt ikke helt enkelt at fortolke. Hvor skal grænsen sættes? og hvad med at fejre 1.maj, skriver Reszka.

Share This